Innenriks

– Vær på vakt mot lommetyver

Det har vært stor nedgang i antall anmeldelser i Oslo de siste årene. Men når turistene inntar byen, kommer også lommetyvene.

I 2012 var Oslo et mekka for lommetyver med nesten 18.000 anmeldelser. Da ble det opprettet en lommetyv-gruppe i Oslo-politiet som slo hardt ned på tyveriene, og i løpet av to år var antall anmeldelser halvert.

Siden den gang har antallet holdt seg noenlunde stabilt. Mellom januar og april i år har politiet fått inn 7.865 anmeldelser på tyverier fra person på offentlig sted. Det er en nedgang på 12,3 prosent i forhold til samme tid i fjor. Tallene omfatter ikke bare Oslo.

De er heller ikke sammenlignbare med de fra 2012, fordi den nye straffeloven nå omfatter alle tyverier fra person på offentlig sted, ikke kun grove.

Roar Kvassheim er leder for avsnittet for spesiell etterforskningsinnsats i Oslo-politiet, den tidligere lommetyv-gruppen. Han forteller at som følge av arbeidet som ble nedlagt i 2012, velger nå veldig mange lommetyver bort Norge og Oslo. De reiser heller til andre land.

Les også: Oslo-guiden Helene har drømmejobben

Høysesong

Men nå ser politiet en oppgang i antall anmeldelser igjen. Sommeren er høysesong på grunn av turistene som gjerne har lommepenger på seg, og i tillegg ikke er kjent i byen.

– Spesielt ser vi tyverier av bagasje i hotellresepsjoner. Det øyeblikket du ikke er observant, slår de til. Og ofte på steder der det er mye folk. Vær på vakt på kafeer, hoteller og under kollektivtransport, sier han.

Politiet er ofte ute i gatene og observerer for å ta tyvene på fersk gjerning.

– Det er lite spor på denne typen kriminalitet, så vi må prøve å ta dem i gjerningsøyeblikket. Lommetyvene gjør sitt ytterste for å se ut som de driver med helt andre ting, så det krever et trent øye, sier Kvassheim.

Han råder alle til å holde et øye med omgivelsene og passe på verdisakene sine.

– Skjerp oppmerksomheten om noe uvanlig skjer. Et tyveri krever ofte en interaksjon og de bruker forvirrende triks for å avlede oppmerksomheten din. De kan minne om tryllekunstnere.

Politilederen forteller at tyvene ofte jobber i lag.

– Det er rollefordeling og svært profesjonelt.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Eldre og uføre

Politiet ser at kvinner anmelder oftere enn menn. Om dette skyldes at de er flinkere til å anmelde, eller at de er enklere ofre fordi verdisakene er lettere tilgjengelig i vesker, kan ikke Kvassheim si med sikkerhet.

Men han ser at tyvene ofte går etter svake grupper, som eldre og uføre, som har vanskeligere for å holde seg orientert.

– Det er ganske stygt når du ser profesjonelle bander gå etter de svake. Derfor gir vi ekstra oppmerksomhet til disse sakene. De trenger ekstra støtte fra myndighetene, sier han