Innenriks

Naturvernforbundets klimadom

Både Høyre og Ap får terningkast 1 for sin klimapolitikk av Naturvernforbundet.

I Dagsavisen mandag skrøt begge partier uhemmet av sin egen klimapolitikk.

– Resultatene taler for seg selv. Vi fører en svært offensiv politikk sammen med samarbeidspartiene våre, uttalte Høyres Tina Bru.

– Vi går til valg på en ny klimapolitisk plattform. Arbeiderpartiet har en helhetlig og ansvarlig klimapolitikk som gjør at vi når Paris-målet, forsikret Aps Terje Aasland.

Generalsekretær Maren Esmark i Naturvernforbundet er ikke imponert.

– Dessverre har de begge en elendig klimapolitikk. Begge partier får en 1-er for sin klimapolitikk, kanskje en 2-er når de samarbeider med SV eller Venstre/KrF, er hennes dom.

– Skremmende enige

Slik forklarer Esmark hvorfor hun er så nådeløs med Norges to suverent største partier med hver sin soleklare statsministerkandidat før neste stortingsperiode.

– Overfor olje- og gassektoren og transportsektoren, Norges to største klimasyndere, er partiene skremmende enige. Det skal investeres i mer oljeboring, og det satses stadig lenger nord i mer sårbare områder, begynner Esmark.

– Begge partier støtter økt utbygging av nye motorveier, og de ønsker begge å legge til rette for mer flytrafikk, tilføyer hun.

– I regjering ble Ap trukket i riktig retning av SV. I dagens regjering blir klimapolitikken ivaretatt av den begrensede innflytelsen Venstre og til dels KrF har. Uten Venstre og KrFs krav om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, hadde dagens regjering fått stryk, fortsetter Esmark.

Aps innsats de fire siste årene, er heller ikke noe å snakke høyt om, mener Esmark, selv om partiet nedsatte et klimapanel i 2014, noe som utløste 45 klimaforslag fra partiet i februar i fjor.

– Ap har ikke markert seg på klima i opposisjon, kun i noen få saker har de bidratt positivt. Vedtaket om å trekke pensjonsfondet ut av kull skal både Ap og Høyre ha skryt for. Men Ap har i enkelte saker vært direkte motstandere av klimatiltakene til regjeringen, slik som flyavgiften.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Lytt til forskerne

Elleve uker før stortingsvalget kommer hun med følgende anmodning til Høyre og Ap.

– Vi utfordrer de to største partiene i Norge til å ta lederskap og lytte til klimaforskerne. Til nå har partiene overlatt miljøpolitikken til de mindre partiene. Nå står vi foran en valgkamp hvor de kan vise at de tar klima på alvor.

Da Framtiden i våre hender evaluerte miljøpolitikken til de politiske partiene før forrige stortingsvalg, fikk Fremskrittspartiet terningkast 2, Høyre 3 til 2, Arbeiderpartiet 3, Senterpartiet 3, Kristelig Folkeparti 4 til 5, mens både SV, Venstre og Miljøpartiet De Grønne fikk 5 til 6.

Mer fra Dagsavisen