Innenriks

Bør notere seg Corbyn-effekten

Det er en sterk protest i gang mot de økende ulikhetene i samfunnet. Det bør alle politikere merke seg, mener Thorbjørn Jagland.

Bilde 1 av 2

Det britiske parlamentsvalget ble en opptur for det britiske arbeiderpartiet Labour. De fikk totalt 261 plasser i det nye parlamentet, hele 29 flere plasser enn i 2015.

Langt flere unge briter avga sin stemme i årets parlamentsvalg enn tidligere, og det ser ut til å ha løftet Labour med leder Jeremy Corbyn i spissen. Utviklingen har vært sensasjonell for den utskjelte, og i britisk kontekst venstresosialistiske partilederen.

Les også: Svekkes i brexit-dragkampen

Generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet merker seg at ungdommen flokker seg rundt en eldre mann som Corbyn, akkurat som mange unge gjorde med venstresidekandidaten Bernie Sanders i USA i fjor.

«De ser et «autentisk» menneske der alder og klesdrakt ikke betyr noe.», skrev Jagland på Facebook denne uka.

– Jeg reagerer sterkt på måten Corbyn har blitt behandlet på. De har stemplet ham som uvalgbar, og sagt at han vil ruinere partiet. Man burde ventet og sett velgernes dom. De er nemlig ikke enige i det, sier den tidligere Ap-lederen og statsministeren til Dagsavisen.

Les også: May holder sitt første regjeringsmøte etter valget

«Etter First House’s pipe»

Han mener Corbyns byks kun er merkelig for dem som ikke forstår seg på annet enn politikere som «gjør seg til og danser etter First House’s pipe».

– Det er blitt et vanlig fenomen at politikere får råd fra markedsføringseksperter om hvordan de skal oppføre seg, om at de skal kle seg i deres drakter og slipe budskapene sine. Det viser seg å ikke være den beste taktikken, sier Jagland.

– Hva er det med Corbyn som fenger?

– Det er et tegn i tida at sånne politikere vinner fram hos ungdommen. Politikere som ikke prøver å være noen andre enn den de er. Politikere som holder fast ved sitt budskap, og ikke skifter mening hele tida ut ifra hva som er populært. De står ved sine verdier, og det prissettes av velgerne.

– Nylig var en rekke av Aps søsterpartier i Europa på besøk på Youngstorget, på jakt etter oppskriften på suksess. Men har også Arbeiderpartiet noe å lære av Labour-lederen?

– Jeg vil ikke relatere dette til norsk politikk. Men det er et viktig tegn i tida at de som blir populære har klare meninger, som de står ved. Mange har også oversett hva som rører seg i folkedypet: Det er en sterkt protest i gang mot de økende ulikhetene i samfunnet. Det bør alle politikere merke seg, sier Jagland.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Ikke ekstremist

Han mener også programmet til Corbyn ikke er så ytterliggående som kommentariatet har hevdet, men snarere sentrumspolitikk i norsk sammenheng.

– Hvis du ser på plattformen han har lagt fram, så er ikke det en ekstremistisk plattform, tvert imot. Han vil bli kvitt de forhatte skolepengene de har innført i Storbritannia. Det er jo et standpunkt vi alltid har stått for i Norge. Vi mener alle skal ha adgang til å ta utdanning, uansett hvordan størrelsen på lommeboka deres er. Og det Corbyn foreslår i transportsektoren er jo et system tilnærmet det vi har i Norge.

Dagens leder: Mays selvmål

Nyeste fra Dagsavisen.no: