Innenriks

Vil granske norske moskeer

Frp skal i helgen behandle et forslag om at alle norske moskeer skal granskes. – Dette skaper avstand, advarer styreleder i moské.

1 av 2

Av Marie De Rosa og Sofie Prestegård

Det er Bjørn-Kristian Svendsrud, leder i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), som er forslagsstiller. Han sier formålet med granskingen er å avdekke om moskeene fungerer som rekrutteringsarena for ekstreme miljøer.

– Ifølge PST er det særlig to elementer som utgjør en fare for sikkerheten i framtida: radikalisering og høyreekstremisme. Vi vet at tidligere radikaliserte har pekt ut moskeen som en rekrutteringsarena, sier Svendsrud.

Han kan ikke svare på hva informasjonen som hentes inn fra moskeene skal brukes til, men mener det er viktig å sende et politisk signal om at en gransking er ønsket.

Les også: Arbeiderpartiet vil ta statsstøtten fra diskriminerende trossamfunn

«Undercover»

FpU avviser at granskingen vil bidra til å mistenkeliggjøre muslimske trossamfunn.

– Med mindre moskeene har noe å skjule, trenger de ikke å frykte at noen tar en titt på hva som foregår. Dette er også en gyllen mulighet for muslimske trossamfunn til å avmystifisere og gi folk en forståelse av hva som forkynnes i moskeene.

Forslaget får støtte fra Frps justispolitiske talsperson, men hvordan granskingen skal foregå er uklart.

– Det er mange metoder som kan brukes, alt ifra å gå «undercover», til å prate med folk i moskeene. PST gjør et arbeid med å følge radikale miljøer tilknyttet moskeene, og jeg tenker at det er viktig å vedta denne resolusjonen også for å gi PST ryggdekning, sier justispolitiker Ulf Leirstein.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Gir næring til ekstreme

Jamil M. Arshad, styreleder ved Islamic Cultural Center, tar avstand fra FpU-formannens utsagn om at enkelte moskeer skal ha fungert som rekrutteringsarena for radikaliserte muslimer.

– En sånn type retorikk gir næring til ekstremister. Man mistenkeliggjør på den ene siden, noe som gjør at folk i faresonen isolerer seg på den andre siden. Moskeene er åpne hus og jeg vet at imamene har brukt mange timer på å diskutere med folk som har ekstreme holdninger eller befinner seg i gråsonen, sier Arshad.

Han understreker at Islamic Cultural Center ikke har noe å skjule, men mener gransking er feil vei å gå.

– Med en gang man begynner å snakke om gransking, skaper man avstand. Men vi er jo på samme side. Et terroranslag i Norge vil ramme meg og mine barn like mye som hvem som helst andre. Den nylige utgitte rapporten utarbeidet av Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor viser nettopp det gode arbeidet moskeene gjør, og bør fortsette med, og anbefaler myndighetene å hjelpe til med synliggjøring av dette arbeidet, sier Arshad.

Les også: Usman Rana: – «Norsk islam» er en motgift mot radikalisering

Tror forslaget blir vedtatt

Også Frps Christian Tybring-Gjedde støtter forslaget.

– Jeg venter at landsmøtet slutter seg til denne resolusjonen. Dette gjøres i en rekke land i Europa. Både i Storbritannia og Frankrike er det blitt avslørt at imamer tar avstand fra landenes sekulære lovverk og vil erstatte disse med sharialover, inkludert motstand mot likestilling mellom menn og kvinner. Slik gransking har foregått helt åpenlyst, og har resultert i at flere moskéer har måttet stenge. Dette bør vi gjøre i Norge også. Det viktigste er ikke hvordan dette skjer, men at det skjer. Etter min mening er det mer kontroversielt at noen mener dette er kontroversielt, sier Tybring-Gjedde.

Han mener at granskingen kan gjøres gjennom intervjuer med imamene og åpne besøk, eller andre lovlige midler myndighetene kan benytte, med lærdom fra hva som er gjort i andre europeiske land.