Innenriks

Helseministeren sier ja til blodprøve som kan avdekke Downs syndrom

Helsedepartementet godkjenner bruk av blodprøven NIPT for å redusere behovet for morkake- og fostervannsprøver hos gravide med rett til fosterdiagnostikk.

Både Helsedirektoratet og Bioteknologirådet har anbefalt å ta i bruk blodprøven NIPT, men Helsedirektoratet anbefaler enn mer begrenset godkjenning enn Bioteknologirådet.

– Vi godkjenner blodprøven innenfor dagens strenge vilkår for fosterdiagnostikk og i samsvar med Helsedirektoratets anbefaling, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Olaug V. Bollestad (KrF), som sitter i Stortingets helse- og omsorgskomité, er svært bekymret over vedtaket.

– KrF støtter ikke beslutningen. Vi ønsker ikke en intensivering av jakten på barn med Downs syndrom, sier hun.

– Trist

Bollestad mener at vedtaket fører oss mot et kaldere samfunn.

– Det er trist at man ikke har plass for dem som er annerledes.

Bollestad understreker at vedtaket strider mot intensjonen i samarbeidsavtalen, men at det ikke er et brudd på samarbeidsavtalen med regjeringspartiene.

Høie sier at formålet med godkjenningen av blodprøven NIPT (Non-invasive prenatal testing) er å redusere behovet for morkake- og fostervannsprøver og dermed redusere risikoen for spontanabort som disse prøvene representerer.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Vanskeligere valg

Men Bollestad frykter at flere liv vil gå tapt når man nå åpner for blodprøven, enn de liv som måtte gå tapt via morkake- og fostervannsprøver.

– Mange kvinner vil nå få et vanskeligere valg, understreker hun.

Fosterdiagnostikk er i hovedsak forbeholdt gravide som har økt risiko for å få barn med alvorlig arvelig sykdom eller utviklingsavvik, blant annet de som er 38 år eller eldre ved termin. (NTB)

Mer fra Dagsavisen