Innenriks

– En krigserklæring fra Ap

Audun Lysbakken (SV) spisser tonen mot Arbeiderpartiet. For fiskerne i nord er ikke Aps LoVeSe-forslag noe kompromiss, mener SV, som vil ha fullt vern av området.

Av Sofie Prestegård og Marie Melgård

Det har ikke bare vært jubel etter at Aps programkomité la fram et kompromiss i spørsmålet om vern eller ikke vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. I forslaget gjøres et belte på 5 mil fra land og hele Vestfjorden til petroleumsfri sone, men det åpnes for utredning av havområdene sør for Lofoten. Beslutningen om Nordland 7 og Troms 2 utsettes.

– For fiskerne på Røst er dette ikke noe kompromiss, det er en krigserklæring, sa Lysbakken i sin tale til SVs landsstyre i går.

Les også: Ap vil konsekvensutrede områdene sør for Lofoten

Nei til Aps kompromiss

SVs programkomité har foreslått fire krav vil fremme til Ap som forutsetning for å gå inn i et regjeringssamarbeidet. Et av dem er at LoVeSe må forbli oljefritt. Kravene vedtas av landsstyret i helgen, med endelig vedtak på landsmøtet i vår.

Det faktum at oljedirektørene kan godta Aps forslag viser at det ikke er et kompromiss, mener Lysbakken som heller vil ta fiskernes kamp.

– Det har kommet veldig tydelige meldinger fra fiskerinæring. Det må vi ta på alvor, sier han til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Angrepet fra alle hold

Aps energipolitiske talsperson Terje Aasland mener at angrepene fra alle hold, viser at Ap har kommet til et reelt kompromiss.

At potensielle samarbeidspartnere setter foten ned, møter han slik:

– Ap vil vedta den politikken vi mener er riktig for landet vårt, så får komme tilbake til forhandlinger når den tid kommer, sier han.

Energipolitisk talsperson i Høyre, Tina Bru, mener kompromisset kun har funket indremedisinsk i Ap.

– Realpolitisk er det komplett mislykket. Dette er en løsning ingen vil ha, og som de uansett ikke får flertall for, sier Bru.

Les også: Oljemotstanden øker i LO

Mer fra Dagsavisen