Innenriks

Golfstrømmen velter Aps plan

Aps åpning for oljevirksomhet i Nordland 6-området, sør for Lofoten, vil også true områder som partiet vil verne, advarer Norges Fiskarlag.

Bilde 1 av 2

– På grunn av Golfstrømmen vil ethvert problem som vil kunne oppstå i Nordland 6 på grunn av petroleumsvirksomhet der, bli fraktet videre nordover inn i fiskerike områder.

Det påpeker generalsekretær Otto Gregussen, som forøvrig var fiskeriminister i Jens Stoltenbergs første regjering.

Les også: Grønn i Oslo, svart i Lofoten

– Alt må fredes

Samtidig er det også slik at selve Nordland 6-området er av stor betydning, understreker Gregussen.

– Nordland 6 er del av et sammenhengende fiskeriområde. Her finner vi mye torsk, alle former for kvitfisk samt store forekomster av sild, forteller han.

– Men denne fisken er ikke stasjonær. Det betyr at det ikke er fisk på samme område hvert år, tilføyer han.

Også av den grunn kan ikke bare deler av området fredes, slik Ap åpner for, mener Gregussen.

– Fiskarlaget ønsker ingen oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja, og heller ikke på Mørebankene. Det har vi utallige vedtak på.

Noe oljekompromiss vedrørende det Gregussen omtaler som «verdens viktigste fiskeområde» er dermed fullstendig uaktuelt for Norges Fiskarlag.

– Vi mener hele området må fredes. Kompromisser er vi imot, understreker han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Et stort svik

Reaksjonene har vært mange etter at det ble kjent at hele Aps programkomité, med unntak av AUFs representant, ønsker en konsekvensutredning av Nordland 6, samtidig som partiet vil verne andre deler av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Både Høyre og FrP mener at begrenset oljevirksomhet er en dårlig idé.

– Høyre og Arbeiderpartiet har stått sammen i oljepolitikken i 40 år. Nå vender Ap oljenæringen ryggen i en tid der titusener mister jobben, sier Høyres Nikolai Astrup til NTB.

– Dette blir en viktig sak i valgkampen. Så får vi se hva velgerne sier. Jeg er sikker på at mange opplever dette som et stort svik fra Ap, sier Frps ferske olje- og energiminister, Terje Søviknes.

SV, Venstre og MDG mener derimot at Aps forslag er et svik mot miljøet.

– Når skal Ap innse at det ikke går an å være miljøvennlig og oljevennlig samtidig? spør MDGs Rasmus Hansson.

Heller ikke Naturvernforbundet er på noen måte fornøyd med Ap.

– Ap foreslår at Røsthavet kan åpnes for petroleumsvirksomhet. Der har Lofotfisket vært på sitt beste de siste 15 årene, og det er her sjarkene fra Vest-Lofoten ligger fra januar til mars. At Ap-leder Jonas Gahr Støre mener dette er et kompromiss, er uforståelig, sier leder Silje Ask Lundberg.

– Fra Bodø til Nordkapp

– Det er her noen av våre viktigste fiskeslag, deriblant torsken, gyter, og det er her vi finner verdens største kaldtvannskorallrev, fortsetter Ask Lundberg.

– Selv om Ap nå støtter opprettelsen av Lofotodden nasjonalpark, er de likevel villige til å igangsette oljevirksomhet i skreiens fødestue. Dersom ulykken skulle inntreffe i det området som Ap nå vil åpne, kan det føre til at vi får en kystlinje fra Bodø til Nordkapp som er tilgriset av olje.

Dette skyldes at Golfstrømmen følger norskekysten nordover inntil den bøyer av etter Nordkapp for så å slutte ved Murmansk i Russland.

– Skrittvis fram

Ap-nestleder Hadia Tajik, som har ledet programarbeidet, svarer slik på kritikken fra Norges Fiskarlag:

– Dette er grunnen til at vi ønsker å gå skrittvis og varsomt fram. En konsekvensutredning må også vurdere sårbarhet og risiko for blant annet fiskebestanden, hvor det er grunnlag for å åpne for petroleumsvirksomhet, og hvor det ikke er det fordi sårbarhetsrisikoen er for stor.

Tajik tilføyer at det hvis det blir aktuelt å åpne for oljevirksomhet i Nordland 6 i etterkant av en konsekvensutredning, er det noe et nytt landsmøte i Ap må ta stilling til.

Mer fra Dagsavisen