Innenriks

Vil ha retningslinjer for norsk deltakelse i krig

Kan vi gå til krig for å bygge opp et land? Det er et av flere sentrale spørsmål Stortinget nå må spørre seg, mener SVs Bård Vegar Solhjell.

Bård Vegar Solhjell vil ha doktriner for norsk deltakelse i krig.

Etter forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og utenriksminister Børge Brende (H) har holdt sin redegjørelse om Afghanistan-rapporten i dag, skal den behandles i utenriks- og forsvarskomiteen.

SVs medlem i komiteen Bård Vegar Solhjell kaller konklusjonene i Afghanistan-rapporten for foruroligende, og håper stortingsbehandlingen åpner for bred debatt og lærdommer for framtida.

– Dette bør få oss til å tenke på om det går an gå til krig for å bygge opp et land, sier Solhjell.

Les også: «Feilgrepene kan bli gjentatt»

Han mener Norge bør utvikle noen doktriner for når vi skal delta i militære operasjoner.

– Afghanistan-operasjonen viser at vi ikke klarer å forutse de langsiktige konsekvensene av en slik militær deltakelse. Libya viser også at det kan gå veldig fort der og da, sier SV-politikeren.

Det var også en beslutning som ble tatt uten at Stortinget ble informert, da Solhjell selv satt i regjering. Nå vil han ha slutt på hemmeligholdet.

– Utvalget støtter SV i at dagens ordning der kun den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen blir konsultert, ikke fungerer. Jeg håper vi kan få en saklig debatt om mer åpenhet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer åpenhet er en ting, men nye doktriner er ikke Arbeiderpartiet helt enig i.

– Jeg mener at vi binder hende våre om vi skal låse oss til faste doktriner i en så uforutsigbar verden vi har å forholde oss til akkurat nå. Det er mangel på debatt, ikke mangel på doktriner som er utfordringen, mener leder av utenriks- og forsvarskomiteen Anniken Huitfeldt.

Les også: Fra krig i Irak til bleieskift i Stjørdal