Det er EØS-opprør i lufta. Norges forhold til EU gjennom EØS-avtalen er et tema for debatt både i Norges største arbeidstakerorganisasjon LO og i regjeringspartiet Frp, som skal vedta nytt partiprogram til våren. I begge leire tar flere til orde for å si opp hele avtalen. Det mener EØS- og EU-ministeren Frank Bakke-Jensen er en dårlig idé.
– EØS-avtalen er den viktigste bilaterale avtalen vi har, slår han fast.
Den ferske statsråden mener imidlertid EØS-skepsisen også kan omtales som økt engasjement.
– Jeg tenker det er positivt at vi får en debatt om EØS-avtalen. Du må ha to forskjellige meninger skal du ha en meningsbrytning. Derfor skal vi ønske debatten velkommen, sier Bakke-Jensen til Dagsavisen.
Les også: – EØS er en velsignelse
Komitéleder, ikke statsråd
Det har skapt både reaksjoner og forvirring at Frp-nestleder og fiskeriminister Per Sandberg i et intervju med Klassekampen og senere i Dagens Næringsliv sa at han ville stemt nei om det var EØS-avstemning i dag.
I gårsdagens Dagsavisen uttalte NHO-direktør Stein Lier-Hansen at en fiskeriminister som vil si opp EØS-avtalen, taler mot bedre viten:
– Jeg skjønner ikke hvordan han tenker i det hele tatt. Det er den samme ministeren som er veldig opptatt av at vi skal selge oppdrettslaks verden rundt. Hvordan tror han at vi skal klare det om vi skal bli proteksjonistiske og melder oss ut av internasjonalt samarbeid?
Men Bakke-Jensen mener problemet er rolleforståelse.
– Det er ikke fiskeriminister Per Sandberg som er skeptisk til EØS-avtalen, det er Per Sandberg som leder av programkomiteen til Frp.
– Du mener det går an å skille de to?
– Man må skille. Programprosessene er et av de viktigste demokratiske prosessene vi har i Norge. Da engasjerer vi flere hundre medlemmer i de politiske partiene. Vi diskuterer ting i lys av tida vi lever i nå, og hvor vi vil være om 30 år. En leder av programkomiteen skal ha lov til å stille ganske mange kritiske spørsmål. Så er det komplisert når Per uttaler seg om en så viktig avtale for det feltet han har ansvaret for som statsråd. Det er jeg helt enig i, sier Bakke-Jensen.
Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!
Seks milliarder
Noe av det EØS-skeptikerne i Frp er spesielt opptatt av er utfordringen knyttet til trygdeeksport.
– Hva kan gjøres med det innenfor de rammene vi har i dag, tenker du?
– Det er to måter å angripe det spørsmålet på. Det ene er å se på hvor stort er dette problemet? Vi snakker her om røft 6,5 milliard kroner som eksporteres per år. 5 milliarder er til norske pensjonister som bor utenfor Norge, forklarer statsråden og legger til:
– Jeg har ikke hørt noen i Frp som sier at pensjonistene skal flytte hjem fra Spania.
Han understreker samtidig at diskusjonen om trygdeeksport også pågår i EU.
– Og jeg forutsetter at de også tar grep om det. Samtidig er ting i endring. Polen har nå løftet seg økonomisk på grunn av sitt EU-medlemskap, betydelig de siste årene. En ytelse som barnetrygd er i dag på linje med, eller høyere i Polen enn i Norge.
– Hva slags handlingsrom har du for å fremme Norges interesser i denne saken?
– Det høres kanskje blærete ut, men jeg mener det viktigste grepet var at Erna Solberg sa at vi skal ha en statsråd dedikert til disse spørsmålene, sier Bakke-Jensen.
Les også: – EØS er en velsignelse
Kronikkrøll
Han er den tredje i rekken som har ministerposten med ansvar for EU- og EØS-saker. Det er den mest utskifta posten i Solbergs regjering, og man kan si at Bakke-Jensen fikk en litt spesiell første dag på jobben. Da ble han konfrontert av oppmøtt pressen for en kronikk fra 2013: «Har EU en fremtid?».
Der presenteres Bakke-Jensen som EU-skeptiker, med utsagn sam: «EUs løsning med multikulturelle stater fungerer gjennomgående bare i teorien», og « ... Det er heller tvilsomt om EU har svaret på sine utfordringer uten å si farvel til sin multikulturelle og segregerte samfunn.»
Bakke-Jensen tok umiddelbart avstand fra budskapet i kronikken, og nå viser det seg at det ikke var han som hadde skrevet den i det hele tatt. Det var hans kollega på Finnmarksbenken Jan-Henrik Fredriksen (Frp).
– Dette var ikke noen gøy opplevelse første dag på jobb, sier Bakke-Jensen.
– Den overrasket meg stort den kronikken. Jeg hadde ikke skrevet den. Jeg hadde heller ikke lest den før jeg fikk den i hånda første dag på jobb.
Han beskriver hele opplevelsen som merkelig.
– Men så er det sånn at det av og til sendes ut kronikker i mitt navn, og her trodde jeg rett og slett det var en rådgiver som hadde gjort det, uten at jeg hadde kontrollert den, forklarer statsråden.
Han er fornøyd med egen ryggmargsrefleks, da han ble konfrontert med kronikken.
– Jeg tok i hvert fall avstand fra budskapet og form. Jeg måtte ringe Jan-Henrik Fredriksen fordi jeg hadde uttalt meg skeptisk til språket hans også. Det var kanskje å gå litt langt. Jeg har bedt om unnskyldning for det, og han flirte godt. Han husker jo saken godt, og hadde ringt Finnmark Dagblad samme dagen og sagt at nå måtte de skjerpe seg. Det var fem stortingsrepresentanter fra Finnmark, og tre mannlig. Det burde kanskje være mulig å skille dem fra hverandre, avslutter statsråden.
Les også: – EØS-avtalen blir viktigere