Innenriks

Støre vil lytte til Sp om EØS-avtalen

EUROPA: Norge bør følge Brexit-forhandlingene nøye, sier Jonas Gahr Støre. Han er åpen for muligheter som gir Norge en bedre avtale med EU.

ÅPEN: Jonas Gahr Støre (Ap) vil gjerne høre om hvordan Sp vil forbedre EØS-avtalen. 	 Foto: Krister Sørbø

I tirsdagens Dagsavisen sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum at Ap-leder Jonas Gahr Støre ikke vil møte noen betingelser fra Sp om å si opp eller forhandle EØS-avtalen, nå.

Les saken: Ingen EØS-krav før valget

Han er samtidig tydelig på at Ap vil få harde runder med Senterpartiet og deres EØS-motstand etter valget, og mener det etter Brexit kommer endringer i Norges forhold til EU uansett.

– For all del

Så hvilket handlingsrom mener Støre Norge har for å få til en bedre avtale, etter Brexit?

– Storbritannia og Norge har ikke nødvendigvis sammenfallende interesser i forhold til EU, som i landbrukspolitikken og i arbeidslivet, sierStøre.

Han mener likevel Norge bør følge forhandlingene nøye.

– Skulle de åpne for muligheter som gir Norge en bedre avtale, så for all del. Men jeg ser ikke umiddelbart hvor det skulle komme.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vil ikke reforhandle

Ap-lederen avviser samtidig at det er ønskelig for Arbeiderpartiet å aktivt søke en reforhandling av EØS-avtalen.

– Nei, jeg mener ikke det. Britenes utgangspunkt og interesser her er ikke sammenfallende med de norske, sier Ap-lederen.

– Senterpartiet ønsker å forbedre avtalen. Kan de få gjennomslag for det hos dere?

– Om det er konkrete punkter der avtalen kan gi bedre løsninger for Norge, så er jeg alltid åpen og hører gjerne på hva Sp mener. Men igjen; en avtale er toveis. Det vil handle om å ta og gi. Da vil jeg minne om at avtalen til nå gjennomgående har tjent oss vel, sier Støre.