Innenriks

Venstre: Budsjettavtale med betydelige klimakutt

Budsjettavtalen inneholder en stor klimapakke som vil bidra til å kutte utslipp, og som tar Norge et stykke på veien mot å nå målene i Parisavtalen, mener Venstre.

– Dette har vært ekstremt krevende forhandlinger, sier partileder Trine Skei Grande i en pressemelding fra partiets kommunikasjonssjef lørdag kveld.

Hun sier budsjettet inneholder en «stor grønn pakke» og mener Venstre dermed har fått gjennomslag for å kutte i klimagassutslippene og bringe Norge et stykke på vei mot Parisavtalen.

Ikke levert

– Samtidig må vi være ærlige nok til å si at det grønne skatteskiftet regjeringen lovet i fjorårets budsjettavtale, ikke er levert, sier Grande og tilføyer:

– Til tross for at dette løftet ikke er levert fra regjeringens side, har vi valgt å ta ansvar for å sikre at landet får et budsjett.

Hun mener de andre gjennomslagene partiet har fått i klimapolitikken, kombinert med budsjettløfter i andre sektorer, er gode nok til at Venstre mener det er viktig å vedta budsjettet. Hun kaller statsbudsjettet for 2017 for «tidenes miljø- og klimabudsjett».

Studieplasser

– Vi gjør det mer gunstig for folk å velge miljøvennlige biler, og vi gjør det gunstigere for folk og for næringslivet å investere i en grønnere bilpark. I tillegg innebærer avtalen en milliardsatsing på kollektiv og jernbane, og vi får en klimalov som er mye bedre enn den regjeringen foreslo, sier Grande.

Avtalen inneholder også blant annet en styrket innsats for videreutdanning av lærere, 500 nye studieplasser og en stor satsing på klassisk miljøvern, opplyser Venstre. (NTB)

Mer fra Dagsavisen