Innenriks

40 år med små norgeshistorier

Programserien startet i 1976 og holder fortsatt koken med historier om dyktige treskjærere, entusiastiske lefsebakere, smarte oppfinnere, originale samlere, glade musikanter og snodige dyr.

Bilde 1 av 5

– Norge Rundt er norsk kulturhistorie – og 40 år med livsglede. Det er ufattelig fascinerende alt hva folk rundt om i landet holder på med, sier NRK-journalist Finn Tokvam.

Han var programleder for Norge Rundts julesending i 2013, og har ellers levert flere innslag til NRKs 40 år gamle programpost. Nå skal han være programleder for det store jubileumsprogrammet der navnet Norge Rundt endelig skal bli komplett.

Bare en kommune igjen

Av alle Norges 428 kommuner er det én kommune det aldri har vært innslag fra i Norge Rundt – og det til tross for at det har vært rundt 10.250 reportasjer siden starten i 1976. Nå skal den siste kommunen få besøk. Hvilken kommune det er, blir avslørt i et to timer langt program som skal markere 40-årsjubileet. Det sendes fredag 9. desember.

– Vi kan si såpass at det er en kommune på Østlandet. Det skal bli fint når navnet endelig kommer til sin rett – at vi faktisk har vært Norge rundt, sier Lise-May Spissøy. Hun er redaksjonsleder for Norge Rundt, programmet med innslag laget av journalister ved NRKs distriktskontorer.

Finn Tokvam mener Norge Rundt er fritt for stress – og fylt med tradisjon og nostalgi, humor og gladfølelse.

«I ei tid der alle verkar å vere stressa fortel Norge Rundt historier om folk med altfor mykje tid. Folk som gjerne brukar all denne tida på å lage tilsynelatende totalt unyttige ting. Svært ofte i tre», skriver han i den ferske boken om 40-åringen.

Over 800 dyrehistorier

Det er ingen overdrivelse at det i Norge Rundt har vært mange innslag med nordmenn som er kyndige til å kreere ting i tre. Det har eksempelvis vært med 128 treskjærere siden 1976. I tillegg kommer et stort antall båtbyggere, både dem som bygger sjøsterke båter og dem som lager miniatyrskip av ispinner eller fyrstikker.

I sommer begynte en gjeng å gå detaljert til verks i NRKs Norge Rundt-arkiv. Samtlige av de mer enn 1800 programmene ble nøye studert, og det ble laget en oversikt over stort og smått. Nå finnes statistikk over hvor mange mennesker som har vært med, og hvor mange av dem som hadde slips, hatt, kofte eller kjeledress – bare for å nevne noe.

– Vi vet blant annet at det har vært 125.977 menn og kvinner med i programmet siden starten. Andelen menn er 53,9 prosent, og kvinner 46,1 prosent. Hittil har det blitt mer enn 800 dyrehistorier, og av disse har det vært med 39 taletrengte undulater og papegøyer. Det er bare litt av hva vi har tall på, opplyser Lise-May Spissøy.

Seersuksess

Ideen til Norge Rundt ble unnfanget i 1975. Anledningen var at mange av innslagene fra distriktene ikke passet inn i andre programmer, som Dagsrevyen. Men «fjernsynsledelsen visste at seerne ville ha flere aktualiteter og hyggelig småstoff», skriver Irina Lee i den nye boken om Norge Rundt.

– Jeg er født i 1976, og Norge Rundt vekker gode minner fra min egen barndom. Det er lett å ironisere over programmet, noe som kan være morsomt, men samtidig har jeg stor respekt for både Norge Rundt og alle menneskene som har vært med i det. Jeg tror det er mangfoldet, feelgood-opplevelsen og det særegne norske som har gjort at programmet har blitt en sånn suksess. NRK traff en nerve i oss med Norge Rundt og alle de morsomme historiene om folk og dyr fra hele landet, sier Lee.

Norge Rundt er fortsatt populært. Hver uke er det blant de mest sette programmene i Norge, de siste årene ofte med mellom 800.000 og 900.000 seere hver fredag.

Programmet har også skapt noen kjendiser, blant dem Knut T. Storbukås, bedre kjent som Sputnik. Han var med i 1987, og fikk en kometkarriere etterpå.

Også mange programledere har fått kjendisstatus etter å ha ledet programmet. NRK-journalist Gøril Grov Sørdal var programleder høsten 2004, og selv i dag møter hun folk som husker henne fra hennes tre måneder i Norge Rundt.

Kan det bli fredet?

– Jeg husker godt at jeg ble gjenkjent allerede dagen etter mine første sekunder på skjermen. Jeg sto i kø i en butikk da en gutt i tiårsalderen sa til meg: «Jeg så deg på TV i går». Noen uker senere ble jeg gjenkjent av en emo-rocker på et utested i Bergen. Det er ingen tvil om at Norge Rundt appellerer til folk i alle aldrer og med all slags bakgrunn, sier hun.

Hun mener Norge Rundt er et viktig program, og at man lærer mye om landet vårt og om oss selv ved å se på det. I boken om Norge Rundt fastslår NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen at Norge Rundt har kommet for å bli.

– Det vil ikke forundre meg hvis hele programmet blir fredet, sier han.

I så fall blir det mange flere innslag om eldre mennesker som gjør ting man ikke skulle tro, ville dyr som har flyttet inn i hus, tamme dyr med merkelige talenter, treskjærere som skjærer i tre, båtbyggere som snart er ferdig med et stort eller lite prosjekt – og folk som lager lefser, knaost, bløyta og så videre i oppfinnsomhetens uendelighet. (NTB)

Norge Rundt

* Det første programmet ble sendt 2. oktober 1976. Arnt Ryvold fra NRK Troms var den aller første programlederen.

* Åpningsmelodien har hele tiden vært «Norsk dans nr. 2» av Edvard Grieg.

* Programmet har hatt fast sendetid på fredagskveldene, med unntak av høsten 2000, da det ble flyttet til søndager klokka 21.00. NRK fikk mange klager, og folk ønsket at det skulle flyttes tilbake til fredager. Det ble gjort fra og med 5. januar 2001.

* Programmet gikk hver 14. dag de første ti årene. Først 5. oktober 1986 fikk Norge Rundt fast sendetid hver fredag. Til sammen har det blitt laget flere enn 1800 episoder.

* Programmet har endret seg litt i løpet av de 40 årene, blant annet kunne det være ganske lange innslag i starten, samt innslag med nyhetspreg. Norge Rundt er imidlertid mest kjent for de kuriøse innslagene om nordmenn og deres mer eller mindre uvanlige sysler – og deres dyr.

* I dag varer programmet mellom 24 og 25 minutter. Det har som regel fem innslag pluss mellomstikkene, der programlederen er på besøk et sted. Innslagene, som varer mellom to og fem minutter, kommer fra NRKs distriktskontorer. Programlederen har ansvar for mellomstikkene sammen med Norge Rundt-redaksjonen i Bergen.

* Det har vært 212 programledere i Norge Rundt siden 1976. Jobben går på omgang, i dag med tre måneders varighet, og fordeles mellom ansatte ved distriktskontorene. Noen har vært programledere flere ganger, som John Skien (fire ganger, pluss julesending). Han har ellers levert 213 innslag til Norge Rundt, noe som er rekord.

* Alle programmene siden 1976 er tilgjengelige på NRK.no.

* NRK lanserte nylig et interaktivt kart på NRK.no/norgerundt. Du kan eksempelvis sjekke hvor mange Norge Rundt-innslag – og/eller mellomstikk – det har vært fra stedet der du bor.

* Det har vært flest innslag og mellomstikk fra Bergen. Deretter følger Oslo, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Tromsø, Fredrikstad, Bodø, Lillehammer, Skien, Porsgrunn, utlandet, Ålesund og Svalbard.

* I forbindelse med 40-årsjubileet er alle episodene studert for å lage oversikt over hvem som har vært med i Norge Rundt – samt når og hvor. Og dessuten ble det registrert hva folk hadde på seg, hvor mange mennesker som var med, hvor mange dyr, hva folk ble intervjuet for – med mer.

* 40-åringen ble også framhevet med boken «Norge Rundt. 40 år med gode historier», redigert av Irina Lee i samarbeid med NRK og Kagge Forlag. I boka trekker Lee blant annet fram én spesiell Norge Rundt-historie fra hvert år.
Selve 40-årsdagen har vært, men jubileet markeres med en to timer lang sending 9. desember klokka 19.30 på NRK1.