Innenriks

Oslo Ap velger 2017-mannskapet

Det ble kamp mellom lederen av det største lokallaget og fagforeningens mann Jonas Bals.

Bilde 1 av 3

SAMFUNNSSALEN: Det er folksomt og munter stemning i samfunnssalen i Oslo, når Oslo Arbeiderparti i kveld møtes for å spikre stortingslista for 2017.

Som ventet ble Ap-leder Jonas Gahr Støre klappet inn på topp, fulgt av Marianne Marthinsen på andre og Jan Bøhler på tredje. Siri Gaasemyr Staalesen ble klappet inn på fjerde plassen, og Espen Barth Eide på femte.

Les også: Flertallet går for Mellem-løsning

Nominasjonskomiteen var kun delt om niendeplassen i sin innstilling.  Der sto kampen mellom leder i Oslo Arbeidersamfunn Fredrik Mellem og fagforeningsmann og Ap-rådgiver Jonas Bals.

Av de 334 stemmeberettigede gikk flertallet inn for Fredrik Mellem. Han fikk 202 av stemmene og Bals fikk 130 stemmer og 2 stemmer var blanke.

Det skjedde etter en lengre debatt om de to kandidatene.

– Det føles veldig bra, nå. Det er ikke hver dag man står sånn i skuddlinja i politikken, men så vil jeg si at Jonas Bals er en veldig flink fyr, som vi vil få mye glede av i årene som kommer, sier Mellem til Dagsavisen.

Flere "arbeidere"

Dagsavisen har tidligere skrevet om at en rekke topper fra fagbeveglesen i Oslo slo ring om Bals, og ønsket ham høyere opp på lista enn 13. plassen hvor han var foreslått av flertallet i komiteen, og endte til slutt. De har fremhevet malerbakgrunnen og fagforeningsbakgrunnen til Bals. Også LO-leder Gerd Kristiansen har understrekt viktigheten av å ha flere stortingskandidater som skjønner norsk arbeidsliv.  Også Inger Helen Vaaten er en fagpolitisk kandidat. Hun har vært tillitsvalgt i ti år og ble innstilt på 8. plass på lista.

Les også: Slår ring om Jonas Bals

Politikk på pub

Leder av nominasjonskomiteen Signe Horn innledet møte med å takke organisasjonen for engasjementet.

–Telefonene har glødet. Noen har møttes til en kaffe, og til og med på pub med det mål at nettopp deres kandidat skal løftes. Det har blitt diskutert høylytt, og hvisket i kroker. Alt dette er bra og vitner om engasjement, sier Horn fra talerstolen.

Hun brukte også tid på å si at hun ikke kjente seg igjen i kritikken som har kommet om at de fleste listetoppene er profesjonelle politikere, og viste til at flere av de på topp ti også har yrkeserfaring fra såkalte vanlige yrker som butikkslakter og renholder.
– Jeg vil også si at det å ha lang politisk erfaring er en fordel, sier Horn.

Frisk debatt

Debatten ble dominert av forkjempere for Bals på den ene siden og Mellem på den andre til denne 9.plassen.

– Mellem har gjort enorm jobb som partileder Oslo Arbeidersamfunn, og må minst stå på 9.plass, sier Vidar Fossum.
Flere trakk fram at Mellem ikke redd for å ta upopulære standpunkter.

–  Fredrik Mellem er en uredd politikker, som tørr og ta de upopulære debattene, sier Erling Turtum.

Les også: Vil ha eiendomsskatt i Oslo

For "Balsern"

Like etter kommer innlegg for Jonas Bals.

Fagbeveglsen er en motgift mot fenomenet vi sist så ved valget i USA.. For å holde oppe entusiasmen i fagbevegelsen trenger vi kandidater høyt opp på lista. Da har jeg to gode forslag Inger Helen Vaaten og Jonas Bals, sier Anna Elisabeth Uran.

– Lista mangler bredde i toppen. Vi trenger flere som Inger Helene. Flere arbeidsfolk som når ut til tause, og de som velger sofaen. Jeg har også hørt at "Balsern" kan bli en god statssekretær så da er det ikke så farlig, men folk stemmer ikke på statssekretærer, og jeg mener det er vel så viktig hva som gjøres på Stortinget,  sier Jeanette Moen i sitt innlegg for Jonas Bals.

Forøvrig tok flere i debatten og kritiserte at det ble sendt ut først en enstemmig liste, for at deretter ble sendt ut en liste med en dissens. Flere vil gjerne sett at uenigheten i komiteen ble synliggjort tidligere i prosessen. Det ble også poengtert at det er et flertall av menn blant topp ti på lista.