Innenriks

– Frp er ikke partiet for folk flest

Frps oppslutning blant LOs medlemmer er mer enn halvert etter at partiet kom i regjering. De er partiet for dem som har mest, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Bilde 1 av 2

Etter Donald Trumps valgseier i USA har diskusjonen rast blant norske politikere om hvem som er mest i kontakt med folket. «Det Giske og resten av eliten i Ap gjør, minner om å pisse på vanlige slitere, for så å klage på at de lukter vondt», skrev Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik i Aftenposten i går. Han mener Ap, i motsetning til Frp, distanserer seg mer og mer fra folk flest.

– Tallene våre beviser det motsatte, sier LO-leder Gerd Kristiansen til Dagsavisen.

Ifølge meningsmålingen blant LOs medlemmer i oktober, har Frp nå kun 7,7 prosent oppslutning. 60,3 prosent har svart at de ville stemt Ap om det var valg i dag.

– Vanlige folk vil ikke ha Frp-politikk. Nå har de fått det i tre år, og det vil de ikke ha. Det viser oppslutningen i fagbevegelsen, og hvis ikke vi er vanlige folk, hvem er det da?, spør Kristiansen.

Fra 17 prosent til 7,7

I 2013 var oppslutningen til Frp blant LO-medlemmene på 17 prosent, mens den i oktober i år altså er 7,7 prosent, som også er snittet deres så langt i 2016.

LO-lederen mener medlemmene reagerer på endringene i arbeidsmiljøloven og sosiale kutt.

– Det er vanskeligere å få fast jobb, og det kuttes i feriepengene til de som går på dagpenger. Dette er kutt som går ut over vanlige folk.

Hun mener heller ikke Frp kan påberope seg å være partiet for folk flest i skattepolitikken.

– Jeg har laget et nytt slagord til dem: Partiet for de med mest, sier Kristiansen.

Tall fra Finansdepartementet viser at landets 0,1 prosent rikeste har fått 221.200 kroner i skattelette i snitt de siste tre åra, mens folk med årsinntekt mellom 400.000-450.000 kroner har fått 2800 kroner i samla skattekutt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Klar beskjed til Støre

LO-lederen mener også at venstresida må ta protestvalget i USA på alvor.

– Det som har skjedd i USA er et varsku til partiene på venstresida i Norge om at de må være forsiktige med å ikke ta vanlige arbeidsfolk på alvor.

Derfor har hun en klar beskjed til partilederne på venstresida om hva de må ta grep om.

– De må være oppmerksom på jobbskaping, og disse ungdommene som faller utenfor. Det er utrolig mange menn i alderen 25–35 år som nå står utenfor både jobb og utdanning, og det blir bare verre og verre, og det er jo de sinte, hvite mennene du har sett i USA, sier Kristiansen.

Les også: Ap lytter til LO i Lofoten-saken

Åpen for EØS-debatt

Motstanden mot handelsavtaler, som både Trump og Brexit-tilhengere forfekter, ser flere gjenskinn av i EØS-debatten her hjemme.

– Har dere i LO-ledelsen slått ned EØS-opprøret for hardt?

– Nei, men vi slår jo ikke ned diskusjonen rundt EØS-avtalen og EØS-avtalens innhold. Det vi er tydelige på, er at vi trenger en EØS-avtale. Vi trenger en avtale med vår største handelspartner. LO mener at vi skal ha arbeidsinnvandring, men de skal ikke ha lønninger som ligger langt under våre lønninger. Det vil true tariffavtalen våre, sier Kristiansen.

Les også: LO-lederen rydder unna Lofoten-tvil

Urimelig

Frps arbeidspolitiske talsperson Erlend Wiborg mener Kristiansen kommer med urimelig kritikk.

– Kristiansen skal være forsiktig med å fremstille seg selv som så fryktelig folkelig med en lønn høyere enn Norges statsminister. Så er det ingen hemmelighet at Frp har dårlige målinger om dagen. Da er det naturlig at også færre LO-medlemmer sier de vil stemme på oss. Jeg tror likevel mange av LOs medlemmer setter pris på at vi strammer inn innvandringspoltikken og står for tidenes satsing på vei og jernbane. Vi har også gitt en gjennomsnittlig familie 8.000 kroner i skattekutt i året.

Han mener Kristiansen kommer med skremslespropaganda om arbeidsmiljøloven.

– Om Kristiansen hadde tatt seg tid til å prate med sine medlemmer, hadde hun fått høre at ikke alle mener arbeidslivet nå har blitt helt fryktlig over natta. Jeg har også en utfordring til Kristiansen: det er helt greit å være politisk uenig i saker, men jeg synes det er trist er at hun velger å drive partipolitisk propaganda på vegne av spinndoktorer i Ap, som LO har gitt over 100 millioner kroner til de siste ti årene, sier Wiborg.

Les også: Han blir LOs neste leder

Mer fra Dagsavisen