Innenriks

Oslo Arbeiderparti endret Aftenposten-tittel på Facebook

Før helgen raste presseetikk-ekspert Gunnar Bodahl-Johansen mot Guri Melby og Oslo Venstre etter at de hadde redigert en Dagsavisen-tittel de var uenige i på Facebook. Nå viser det seg at også Oslo Ap har tatt i bruk denne muligheten.

Før helgen kunne Dagsavisen fortelle om Venstres Guri Melby som valgte å redigere en tittelen på en Dagsavisen-sak på Facebook. Melby hadde ikke fått gehør hos avisen for å endre tittelen, og hadde gitt beskjed om at hun ikke ville dele saken.

Les saken: Guri Melby (V) var uenig i Dagsavisen-tittel – redigerte den selv på Facebook

8. november, fem dager etter at Dagsavisen hadde publisert artikkelen med tittelen «Vil ha høyere gjerder rundt barnehager», gikk imidlertid Venstre til det skritt å selv lage en ny tittel, slik du kan gjøre om du har en side på Facebook, og ikke bare en vanlig profil. I Melbys Facebook-post fremstår tittelen som Dagavisens egen, men den er nå endret til «Vil ha mer oslovakter og politi på Grunerløkka».

Etikkekspert Gunnar Bodahl-Johansen reagerte kraftig på Venstres inngripen.

– Jeg synes dette er både rart og uhørt. Hun endrer jo på et vis fakta, og skaper et feil inntrykk av hva Dagsavisen har publisert. Det er alvorlig så lenge alle får det inntrykket at dette er Dagsavisens egen tittel. Jeg mener hun går inn og redigerer Dagsavisen egen artikkel. At det er muligheter til å gjøre dette, betyr ikke at hun har rett til å gjøre det. Jeg mener det er en forfalskning, sa Bodahl-Johansen til Dagsavisen.

Guri Melby la seg flat og sa til Dagsavisen at hun ikke kommer til å gjøre dette igjen.

– Ja, det gjør jeg, for det fremstår som Dagsavisens egen tittel. Jeg må bare erkjenne at jeg ikke tenkte ordentlig over dette, sa Venstre-politikeren.

Ap endret til Johansen-sitat

Nå viser det seg at Guri Melby og Oslo Venstre ikke er de eneste som har benyttet seg av muligheten Facebook gir for bl.a. politiske partiers Facebook-sider å endre avisartikler.

3. juni i fjor, midt under kommunevalgkampen og mens debatten rundt eiendomsskatten var på sitt mest intense, publiserte Aftenpostens Oslo-redaksjon Osloby en artikkel om skatten, med tittelen «– Eiendomsskatt er penger Oslo ikke trenger». Den var ikke Oslo Arbeiderparti fornøyd med, og samme dag postet de selv saken på Facebook, med ny tittel: «– Gidder ikke å prioritere småbarnsforeldre i Oslo». Aftenpostens opprinnelige overskrift var et sitat utledet fra Oslo Høyre og Eirik Lae Solbergs argumentasjon, mens Oslo Arbeiderpartis alternative tittel, som altså fremstår som Aftenpostens egen, var et sitat fra byrådslederkandidat Raymond Johansen.

Flere reagerte den gang kraftig på endringen på Facebook. Blant annet fra Høyre-hold, hvor grepet ble stemplet som «politisk lavmål» og en «smålig og ytterst tvilsom metode». Oslo Arbeiderparti nøyde seg den gang med å svare at sitatet var hentet fra saken, noe som er delvis riktig; sitattittelen var en lett omskrivning av sitatet fra artikkelen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ap: – Skulle ikke skjedd

Jan Bøhler var leder for Oslo Arbeiderparti i 2015.

– I 2015 ble Oslo Aps Facebook-side for det meste redigert av Marte Ingul fram til etter valget, opplyser Bøhler til Dagavisen.

– Det var flere som styrte den, men vi driver ikke med det, skriver Ingul til Dagavisen i en tekstmelding i dag.

Ingul er i dag byrådssekretær for kommunikasjon ved byrådsleder Raymond Johansens kontor.

– Var det et engangstilfelle dere så ble feil?

– Det skulle åpenbart ikke skjedd, konkluderer Marte Ingul.

– Undergraver pressens troverdighet

Gunnar Bodahl-Johansen mener pressen må være på vakt mot inngripen fra politikere når slike blir teknisk mulig.

– Hvis det blir mye av dette, vil det undergrave pressens troverdighet. Redigeringsfriheten er helt sentral i en fri og uavhengig presse. Det handler om hvilke utdrag av det som sies av en politiker som publiseres, og det handler selvsagt om titler. Derfor kan vi ikke tillate at politikere går inn og redigerer en tekst fordi de ikke er enige i den, sa etikkeksperten til Dagsavisen før helgen.

Mer fra Dagsavisen