Innenriks

Skaff deg en jobb, Clemet!

Kristin Clemet ønsker å begrense streikeretten fordi hun tror at ansatte i det offentlige bare forsøker å mele sin egen kake. På seg selv kjenner man andre

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er ikke så enkelt som Clemet skal ha det til i sitt innlegg i Aftenposten 30. oktober: at leger, lærere, lokomotivførere og andre arbeidstagere bare kjemper for sine egne interesser. Vi som har skikkelige jobber, som utøver en profesjon, vi føler på ansvaret vi har hver eneste dag. Vi føler ansvar for elevenes læring, for pasientenes helse og for togpassasjerenes sikkerhet. Denne ansvarsfølelsen er det kanskje ikke så lett for Kristin Clemet å sette seg inn i når hun sitter på kontoret og klekker ut nye ideer og løsninger for Høyre.

Når vi lærere ønsker færre elever i klasserommet, er det først og fremst elevenes læring vi er opptatt av. Mange barn og unge sliter sosialt og kognitivt. Når jeg har 33 elever i klassen, så sier det seg selv at det er umulig å følge opp hver enkelt skikkelig. Jeg bryr meg virkelig om disse elevene, og blir provosert når Clemet får det til å høres ut som om jeg klager på klassestørrelsen bare for å få mer lønn eller bedre arbeidsvilkår. Ansvarsfølelsen er høyst reell, og den strekker seg utover mitt eget klasserom og min egen skole. Jeg har medfølelse med elever i andre deler av landet også, som sitter i overfylte klasserom og ikke får hjelp. Jeg jobber hver dag for å heve kvaliteten i skolen. Det er det som driver meg.
Det samme gjelder for legene. Når de streiker for å beholde retten til å ha innflytelse på egen turnus, er det fordi det vet at hvis arbeidsgiverne får det som de vil, blir legene presset til å ta lengre vakter og det blir satt opp vaktlister som går på helsa løs. Som går ut over pasientsikkerheten. 

Clemet ønsker å spare penger. Vi arbeidstaker ønsker å gjøre en skikkelig jobb. Det handler ikke om egeninteresse, Clemet. Det handler om å ta ansvar for andre mennesker. Og ansvar for at de institusjonene vi har bygget opp skal fungere best mulig. Og det samme gjelder for lokførerne. Da de streiket for at det skal være et minstekrav til utdanning av nye lokførere, streiket de for sikkerheten. Ikke bare for de som har toget som arbeidsplass, men de streiket for sikkerheten til passasjerene. Jeg er så glad for at noen har kjempet fram at det skal være trygt å kjøre tog i Norge. En nobel kamp.

Det er veldig lett å gjennomskue Kristin Clemet. Hun har en våt drøm om å konkurranseutsette alle offentlige tjenester. Hun mener dette vil spare samfunnet for penger. Så kan vi betale mindre skatt. Men når private aktører tar over, og tjenesten forringes, når det går utover sikkerheten, hva skal lokførerne gjøre? Når de kjenner på kroppen at beslutninger som fattes strider mot alt det lokførerprofesjonen står for. Hvilke andre virkemidler har ansatte i offentlig sektor? Hvilke våpen har vi, når Høyre-folk rasler med sablene og ønsker å kutte i budsjettene så det går ut over kvaliteten på tjenesten og i verste fall får konsekvenser for liv og helse?  Vi har bare streikeretten.

Og den vil altså Kristin Clemet ta fra oss. Kjære Kristin Clemet er det ikke på tide å ta en tur ut av tenkeboksen? Jeg tror det er på tide med litt virkelighetsorientering nå. Du kan kanskje prøve deg som lærervikar igjen? Så kan du få kjenne litt på ansvaret.

Innlegget ble første gang publisert i Klassekampen 4. november 2016 

Mer fra: Innenriks