Innenriks

– Nå må Rotevatn og Venstre gi seg!

Venstre vil ha avvikling av pelsdyrnæringa inn i budsjettforhandlingene. Det får Frp til å reagere kraftig.

– I vårt alternative budsjett foreslår vi å fjerne de resterende subsidieringene til pelsdyrnæringa, og heller bruke midlene på omstillingsstøtte for produsentene. I det ligger det et ønske om styrt avvikling. Det kommer vi til å jobbe for i budsjettforhandlingene framover, sier stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V).

Les også: Pels - debatten som deler Norge

I dag la landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) fram pelsdyrmeldinga. Der ligger det ikke noen plan om å avvikle hele næringa, slik mange partier på Stortinget ønsker seg, men det ligger inne en lang rekke strenge krav til bedre dyrevelferd hos pelsprodusentene.

Ønsker avvikling

Venstre, som er kjente motstandere av pelsdyrnæring i Norge, ønsker nå å ta med seg diskusjonen om næringa inn i budsjettforhandlingene med Høyre, KrF og Frp.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter

– En kan være enig eller uenig i om vi skal putte ville dyr i bur for så å flå dem, men selv om det er lov trenger vi ikke subsidiere folk for å gjøre det. Dette er ei næring som lever på lånt tid, så det ærligste fra regjeringa vil være å gjennomføre en omstilling der man gir aktørene mulighet til å tilpasse seg, men der målet er avvikling, sier Rotevatn.

Utspillet får landbrukspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet Morten Ørsal Johansen til å reagere kraftig.  

– Nå må Rotevatn og Venstre gi seg. Skal vi flytte alt inn i budsjettforhandlingene? En stortingsmelding har overhodet ingenting med det å gjøre. Det blir for dumt. Å ta stortingsmeldinger inn i budsjettforhandlingene er rett og slett totalt urimelig, sier han til Dagsavisen.

Les også: – Gjem pelskåpa!

Fornøyd Frp

I sitt program ønsker Frp en fortsatt pelsdyrnæring i Norge, men med langt større fokus på dyrevelferd. Ørsal Johansen er strålende fornæyd med partikollega Dales framlegging i dag.

– Jeg er veldig fornøyd. For det første fordi meldinga sier at vi fortsatt skal ha en pelsdyrnæring, for det andre fordi det blir en del skjerpa krav på dyrevelferd. Vi skal ha en bærekraftig pelsdyrnæring, samtidig som dyrevelferden skal bli bedre. Her får vi i pose og sekk, sier han.

Mer fra Dagsavisen