Innenriks

– Prøver å ta Ap som gissel

Sentrale aktører i Fellesforbundet og Industri Energi truer med utmelding dersom LO går inn for varig vern av nordområdene. Utpressing, mener Rasmus Hansson (MDG).

1 av 2

Hansson advarer Ap-leder Jonas Gahr Støre mot å la seg presse til å si ja til konsekvensutredning i nord av de to industriforbundene.

– Det er ganske ekstremt å true med å sprenge LO fordi man selv er blitt akterutseilt i klima- og næringspolitikken. Jeg forventer at LO avviser denne typen forsøk på utpressing, og at Ap gjør det helt klart at heller ikke de aksepterer en slik trussel, sier MDG-lederen.

Les også: LO-lederen rydder unna Lofoten-tvil

Krever svar fra Støre

Det var under LOs olje- og gasskonferanse i Bodø denne uka at oljestriden mellom LO-forbundene tilspisset seg. Sentrale aktører i Fellesforbundet og Industri Energi varslet mandag at det kan være aktuelt å melde forbundene ut av LO dersom LO-kongressen til våren setter foten ned for konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe), ifølge ANB.

Olje- og energiminister Tord Lien manet Ap-lederen til å ta et tydelig standpunkt i oljespørsmålet på gårsdagens konferanse, hvor også Støre var gjest.

– Vi regner med at Arbeiderpartiet står fast på at de ønsker en konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Dette har jeg tro på at Jonas klarer å ordne opp i, sier Lien til NTB.

Også Hansson etterlyser et klart svar fra Ap.

– Når det kommer et så ekstremt krav fra deler av fagbevegelsen, er det et passende tidspunkt for Støre å komme ut av skapet når det gjelder oljeutvinning i disse områdene. Akkurat nå signaliserer Ap at de vil legge fram et budsjett som er mye grønnere enn regjeringens. Utbygging i Lofoten, Vesterålen og Senja vil være uforenelig med en slik profil. Trusselen fra Industri Energi og Fellesforbundet er også det endelige beviset på hva kravet om konsekvensutredning egentlig er, nemlig et krav om utbygging, sier Hansson.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Avviser olje-nei

Fem LO-forbund har hittil tatt til orde for varig vern av nordområdene. Blant dem er Fagforbundet, som er LOs største forbund, og Handel og Kontor. El- og IT-forbundet har også varslet at de vil støtte en slik innstilling. Forbundene danner trolig flertall for et olje-nei på neste års LO-kongress.

LO-leder Gerd Kristiansen har tidligere uttalt til Dagsavisen at hun står fast ved vedtaket fra sist kongress om at LoVeSe bør konsekvensutredes. Dette budskapet gjentok hun under olje- og gasskonferansen i Bodø.

– Jeg skjønner innmari godt at dere er forbannet, men jeg er sikker på at LO-kongressen vil fatte vedtak om konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen, tordnet Kristiansen til stående applaus fra salen, skriver NTB.

Det lyktes ikke Dagsavisen å få en kommentar fra Støre tirsdag.