Innenriks

LO-lederen rydder unna Lofoten-tvil

LO-leder Gerd Kristiansen skjærer gjennom og rydder unna enhver tvil om at LO-kongressen vil vedta en konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

LO-leder Gerd Kristiansen har stor forståelse for at mange i industriforbundene er forbannet etter at tre LO-forbund varslet at de ønsker vern av sårbare områder for oljeleting.

Av: Jan-Morten Bjørnbakk

Til stående applaus i Bodø uttalte LO-lederen:

– Jeg skjønner innmari godt at dere er forbannet, men jeg er sikker på at LO-kongressen vil fatte vedtak om konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen, tordnet Kristiansen under LOs olje- og gasskonferanse i Bodø i dag.

Synliggjør

Overfor NTB avviser hun at dette er et grep for å stanse debatten i LO om konsekvensutredning,

– Det er ikke min mening å legge lokk på debatten. Jeg synliggjør konsekvensene av hva en del av forbundene våre diskuterer. Jeg har sagt hva jeg mener – at vedtaket vi gjorde på kongressen i 2013 står seg godt, og at vi bør ta vare på kompromisset som ligger i det vedtaket, utdyper LO-lederen overfor NTB.

Hun mener at også Jonas Gahr Støre var klar da han talte på konferansen i Bodø. Hun hører en Støre som forsikret om at Arbeiderpartiets ønske om en konsekvensutredning står seg til det fattes et nytt vedtak.

– Det er hans jobb å lede sine medlemmer inn mot et vedtak på landsmøtet i Arbeiderpartiet. Det skal han gjøre. Jeg oppfatter ham ikke som uklar i det hele tatt, og jeg oppfatter ikke at Arbeiderpartiet vingler, sier Kristiansen.

Truet med å gå ut av LO-familien

Under åpningen av konferansen mandag truet tunge røster fra fagforbundene Industri Energi og Fellesforbundet med å gå ut av LO-familien dersom LO-kongressen i mai neste år overkjører industrien.

Saken seiler opp som det store stridsspørsmålet foran neste års LO-kongress. Forbund med primært offentlig ansatte, som Fagforbundet og Handel og Kontor, har gått inn for å verne Lofoten, Vesterålen og Senja for oljevirksomhet. El- og IT-forbundet har også varslet at de vil støtte en

slik innstilling.

Ikke LOs tradisjon

Kristiansen har ikke tidligere kommentert truslene fra Industri Energi og Fellesforbundet, men gjorde det tirsdag klart hva hun mener:

– Jeg skjønner godt at forbundene som har medlemmer i næringen, er forbannet. Vi har ikke tradisjon i LO for at forbund fra andre sektorer går ut og mener veldig sterkt om en sektor der andre organiserer medlemmene, sier hun til Avisenes Nyhetsbyrå. (NTB)