Innenriks

Fortsatt steile fronter i budsjettdebatten om klima

Frp-leder Siv Jensen sier hun ikke forstår Trine Skei Grandes kritikk av klimapolitikken, men at hun ser fram til forhandlinger om statsbudsjettet.

Før helgen sa Venstre-leder Trine Skei Grande at regjeringen dytter klimaproblemet foran seg med forslaget til statsbudsjettet. Hun mener finansministeren må være langt mer tydelig på hva hun vil gjøre for å oppnå de målene Norge har forpliktet seg til på klima. Den kritikken er Jensen uenig i.

– Vi har lagt fram et svært godt budsjett for Stortinget. Jeg har skjønt at forhandlingene vil starte opp rundt månedsskiftet, og det ser jeg fram til, sier Jensen til NTB lørdag, etter at hun har holdt sin tale til partiets landsstyremøte.

– Forstår ikke kritikken

Klima var ikke et tema under Siv Jensens tale, hvor hun tok opp eldreomsorg, samferdsel og kriminalomsorg. På spørsmål om hun forstår kritikken Grande kommer med, svarer Jensen klart nei.

– Jeg mener dette er et veldig godt budsjett, også på klima- og miljøområdet, sier Jensen.

Les også: – De øker prisen på forurensning, og fører pengene tilbake til forurenser

Mens Grande mener statsbudsjettet er langt unna å følge opp Parisavtalen, sier Jensen at budsjettet svarer godt på hva Norge har forpliktet seg til.

– Vi vedstår oss de forpliktelsene Norge har sagt vi skal inngå, vi vedstår oss Paris-målene. I samarbeid med KrF og Venstre har vi levert mye på klimaområdet de siste årene, og Regjeringen forsterker det ytterligere i statsbudsjettet for 2017, slår finansministeren fast.

– Arbeidsplasser viktigst

Mens mange har vært svært kritiske til klimaaspektet ved budsjettet som ble lagt fram tidligere oktober, holder Jensen fast ved at det er et grønt skifte som ble presentert gjennom budsjettet.

Les også: Klimaministeren har ingen tro på at økt drivstoffavgift vil gi CO2-kutt

Samtidig peker hun på at hun ser fram til forhandlingene. Det er ventet at forhandlingene om statsbudsjettet for 2017 vil starte i begynnelsen av november.

– Jeg er sikker på at vi vil finne gode løsninger. Det er ulike synspunkter på hvilke saker som er viktige. Det som har vært overordnet viktig for Regjeringen i arbeidet med budsjettet er å sikre flere arbeidsplasser. Oljeprisfallet har gjort at vi er inne i det største sjokket vi har hatt på 30 år. Jobb nummer én for denne regjeringen er å sikre arbeidsplasser for de mange som er utrygge nå, sier Jensen.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen