Innenriks

– Ikke undervurder Venstre

Om du tror kampen om det grønne skiftet bare er politisk spill, er det å undervurdere Venstre, sier Tord Hustveit i Unge Venstre.

Hustveit har en klar beskjed til dem som tror Venstre driver med politisk spill om grønne avgifter og mener partiet selvsagt blir enig med regjeringen:

– Det er å undervurdere Venstre. Det er å undervurdere misnøyen med fjorårets budsjett og undervurdere kraften i merknaden vi ble enige om i fjor, som sikret regjeringen et budsjett. Dette er ikke politisk spill, men en klimakrise hvor regjeringen og Ap ikke er villige til å gjøre det som må til for å nå det Norge har forpliktet seg til i Paris og i avtalen med EU, sier Hustveit til Dagsavisen.

I dag åpner han Unge Venstres landsmøte i Oslo. Klima og den grønne skattefloka mellom regjeringen og sentrumspartiene står på agendaen.

Les også: – Still kabinettsspørsmål, Erna

Kan stemme ned budsjett

Dersom regjeringen ikke snur og ikke vil forhandle om deres grønne skattepakke, har Venstre bare én utvei, sier Hustveit.

– Da kan vi ikke stemme for budsjettet, sier han.

– Hva skjer da med det borgerlige samarbeidet?

– Da får vi se hva regjeringen kommer opp med. Jeg håper ikke vi havner i den situasjonen.

– Er dette taktikk fra Venstre for å posisjonere seg før neste valg?

– Skulle vi tenkt rent taktisk, burde vi gått til valg på en borgerlig enighet. Men vi driver med politikk fordi vi vil oppnå noe, vi står for noen verdier. Det er vanskelig å drive valgkamp om vi ikke har fått til noe på miljø. Vi har fått til en del med regjeringen, men vi kan ikke bare sammenligne det med hva den forrige regjeringen gjorde, vi må sette det opp mot de internasjonale forpliktelsene. Da når ikke regjeringen opp, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Verre om fem år

Hustveit peker på at Norge i henhold til Parisavtalen og avtalen med EU skal kutte 40 prosent av våre klimagassutslipp innen 2030.

– Hvis vi ikke starter nå, blir det en stor oppgave om fire-fem år. Historien viser at Norge er flinke til å sette ambisjoner som vi ikke når, det er forsmedelig hvordan vi har behandlet våre 2020-mål. Forskjellen nå er at om vi ikke når målene våre, vil EU-kommisjonen komme på banen og sørge for at vi gjennomfører kuttene.

– Hva er problemet med det?

– For å si som Erna Solberg: Hvis omstillingen går for raskt, vil det gå utover næringsliv og arbeidstakere. Hvis vi begynner å kutte nå, må vi kutte 800.000 tonn CO2 hvert år til 2030. Opplegget til regjeringer gir ingen kutt fram til 2021. Om vi skal begynne å kutte da, må vi ta 1,2 millioner tonn i året. Da kan vi begynne å snakke om skade for næringslivet, sier Hustveit.

Kommentar: Styrt avvikling (Arne Strand)