Innenriks

Ap lytter til LO i Lofoten-saken

Hva fagbevegelsen mener om Lofoten, Vesterålen og Senja vil ha betydning for Arbeiderpartiets avgjørelse i saken, mener flere Ap-fylkesledere.

Denne uka ble det klart at fem LO-forbund trolig sikrer flertall på LO-kongressen i 2017 for varig vern mot oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja. Dagsavisen har snakket med 11 av 19 fylkesledere i Ap, om hvordan dette spiller inn på Aps programprosesses hvor de skal ta stilling til å beholde dagens formulering om konsekvensutredning. De fleste av dem understreker at Ap i hvert fall lytter til LO.

– Det er åpenbart at det er av stor interesse hva LO mener i denne saken, sier fylkesleder i Oppland Ap Tore Hagebakken.

Han får støtte fra lederen i Sør-Trøndelag Ap, Rune Olsø.

– Ap lytter alltid til LOs innspill i slike saker, før vi tar en endelig beslutning. Og vi tar innspillene fra LO på alvor, så det vil ha betydning. Dette underbygges også av at mange i LO nå ser fremtidig vekst og verdiskaping i nord uavhengig av oljeboring i Lofoten. Det er også all grunn til å lytte til mulige samarbeidspartier i denne saken. Jeg ser ikke for meg at vi ender med å gå lenger enn hva regjeringspartiene har gjort i sin samarbeidsplattform med blant annet KrF, sier Olsø.

Leder i Aust-Agder Ap, Jon Rolf Næss, føyer seg i rekken.

– Hvis fagbevegelsen her sier nei, så tror jeg det vil veie veldig tungt.

Les også: LO-Gerd kan gå på oljesmell

Kjører forskjellige løp

Andre derimot vil tone ned tyngden LO har i saken.

– Når store samfunnsaktører debatterer viktige spørsmål, så merker vi oss det. Vi merker oss vedtaket til Fagforbundet. Hvordan det slår ut i Ap er jeg usikker på, sier Terje Lien Aasland, som er leder av Telemark Ap.

Telemark har i likhet med Hordaland og Oppland et ja-vedtak fra i år. Oslo vil trolig stå ved sitt nei-standpunkt i likhet med Østfold.

Flere av fylkeslagene stiller seg åpne til at Lofoten-saken kan komme opp igjen på årsmøtet til våren, og mange fylkeslag er usikre på hvor de lander i saken.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Fiskeri veier tungt

LO-kongressen finner sted etter Ap-landsmøtet. I tillegg er det grunn til å minne om at det var et stort flertall på landsmøtet 2013, som stemte for programformuleringen om konsekvensutredning, mener Bjørnar Skjæran, leder av Nordland Ap.

Han legger vedtaket for 2013 til grunn, men ser at det er behov for justeringer.

– Nordland Ap har basert vårt standpunkt på hensynet til miljø, forutsetning om sameksistens med fiskeri, havbruk og reiseliv, samt forutsetningen om betydelige ringvirkninger i form av varige arbeidsplasser på land. Det er fornuftig at Ap i vårt program for 2017–21 tydeliggjør at hensynet til disse næringene skal veie tungt, når spørsmålet om framtidig aktivitet i de aktuelle områdene vurderes, sier Skjæran.

Les også: - Lofoten og Vesterålen er den nye selvmordsparagrafen

Mer fra Dagsavisen