Innenriks

Statsbudsjettet: Grått og blått

KOMMENTAR: Man må være fargeblind for å påstå at regjeringen har levert et grønt statsbudsjett.

Se videointervju med Arne Strand i vinduet over!

Statsbudsjettet er nesten fritt for overraskelser. Det er en videreføring av budsjettpolitikken de to foregående år. Slik sett er det grått.

Blåfargen viser seg i skattepolitikken. Skattene settes ned på autopilot. Det blir en liten lette for lønnstakerne med 0,2 prosent på bruttoinntekten, og noen større lettelser for bedrifter og såkalt arbeidende kapital. Det siste er ikke minst KrF glad for som har mast om arbeidende kapital i flere år.

Den blåblå regjeringens skattelettepolitikk er ved veis ende. Ambisjonene om å gi store skattelettelser har sunket med årene. Med forslagene på neste års statsbudsjettet har Høyre/Frp i den tida de har sittet ved roret gitt over 20 milliarder kroner i skatte- og avgiftslettelser. Ingen norsk regjeringen har kuttet så mye. Likevel er det langt unna det finansministerens parti – Frp – fablet om da det var i opposisjon.

Nød lærer som kjent naken kvinne å spinne. Det Siv Jensen har lært av sitt opphold i Finansdepartementet er at det finnes en grense for skattelettelser. Finansminister Siv Jensen har derimot ikke lært at det finnes en grense for bruk av oljepenger. 225 milliarder kroner henter hun fra oljefondet denne gangen.

Politisk har ikke finansminister Siv Jensen problemer med det. Hun har ryggdekning i Frp for å plyndre oljefondet. Statsminister Erna Solberg bør ha problemer med denne øvelsen. I Høyres opposisjonstid kritiserte partiet Ap for å brukte for mye oljepenger. At det skulle bli en statsminister fra Høyre som skulle sette flere norgesrekorder i oljepengebruk, var det ingen som trodde den gangen Høyre var i opposisjon.

Statsbudsjettet mangler grønnfarge. Venstre og KrF bestilte et klimabudsjett med grønt skatteskifte som kunne få klimagassutslippene betydelig ned. De har fått et skatteskifte som ikke er grønt, og som ikke betyr noe særlig fra eller til for utslippene. Sannsynligheten er større for at budsjettet øker utslippene enn at det blir mindre utslipp.

Av frykt for å skremme bort sine bilfrelste velgere har finansminister Siv Jensen gjort det rimeligere å kjøre bil. Mer bilkjøring betyr mer utslipp. Alle kjører jo ikke elbil.

Venstre-folk er forbannet. Selv den sindige Terje Breivik tar hardt i. Venstres finanspolitiske talsmann hevder at det er et statsbudsjett uten klimaambisjoner. «Regjeringens forslag kan neppe sies å være et bidrag til å innfri verken Parisavtalen eller Stortingets egne mål på klimaområdet.»

Breivik sier det er mye i statsbudsjettet Venstre kan støtte. Den lille klimabiten er derimot helt uspiselig. «For Venstre finnes det ingen alternativer til et budsjett som kutter utslippene betydelig.»

KrFs hovedtalsmann Hans Olav Syversen understreker at hans parti vil stå sammen med Venstre under budsjettbehandlingen. Dermed ligger det an til tidenes budsjettkamp i Stortinget. Hvis ikke regjeringen kommer til enighet med Venstre og KrF, vil regjeringen skifte farge fra blått til rødt.

Miljøpartiet De Grønne har fått en god sak med et dårlig klimabudsjett. Rasmus Hansson gratulerer Siv Jensen med et budsjett etter hennes hjerte. «Det er et svik mot kommende generasjoner. Vi bruker fremtidens oljepenger for å holde nachspiel for oljeepoken», sier MDGs mann i Stortinget.

Også miljøbevegelsen raser mot mangelen på grønnfarge i budsjettet. Finansministerens lillesøster, Nina Jensen i WWF, vrir på storesøster Sivs «morna Jens» fra valgnatta i 2013. «Regjeringen sier «morna» til det grønne skifte. Regjeringen har med dette sendt sin avskjedssøknad til Trine Skei Grande», mener Nina Jensen. Kanskje får hun rett. Budsjettbehandlingen kan ende med «morn’a Jensen».

Arne Strand

Politisk kommentator i Dagsavisen