Innenriks

– Hodeløs pengebruk av Siv

De blåblå skattekuttene er nå opp i 25 milliarder kroner. Det har Ap selv bidratt til med sin støtte til skatteforliket, mener SV.

Bilde 1 av 2

– Det er litt science-fiction at den dagen det siste statsbudsjettet til et Frp-leda finansdepartement legges fram så er Arbeiderpartiet og regjeringen allierte i skattepolitikken, sier finanspolitisk talsperson for SV, Snorre Valen til Dagsavisen.

I statsbudsjettet for 2017 foreslår Solberg-regjeringen for første gang å ikke kutte i satsen på formuesskatten, men gir ellers totalt sett 6,5 milliarder kroner i skattelette.

Les også: Så mye tjener toppene i statsselskapene

– Ubegripelig av Ap

Det betyr det at regjeringen nå har kuttet skattene med 25 milliarder kroner. Det er i tråd med det Høyre lovte før valget, men en fjerdedel av det nivået Frp snakket om før valget. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener vi nå ser fasiten etter fire år med blåblått styre.

– Regjeringen har kuttet skattene med 25 milliarder. Det er det samme som Bondevik-regjeringen gjorde. Det var ikke spesielt vellykket da, og dette er heller ikke spesielt vellykket. Man har en profil som gir store skattelettelser til de som har mest, mens det gir småpenger til folk flest, sier Støre til Dagsavisen.

Regjeringen reduserer personskatten fra 25 til 24 prosent i sitt forslag til statsbudsjett for neste år. Mesteparten av skattelettene går til de rikeste. For jo mer du tjener, jo mer får du i skattefradrag. Ifølge forslaget til statsbudsjett kuttes skattene for folk med inntekter mellom 400.000 kroner og 1 million med mellom 900 og 1.600 kroner. Folk med inntekt på over 1 million får 2.400 kroner i skattelette.

Her kan Støre bare takke seg selv, mener Valen.

– Regjeringen gjør i praksis bare det de ble enig med Arbeiderpartiet om å gjøre gjennom skatteforliket i vår. Jeg mener det er en hodeløs pengebruk. Dette kunne blitt brukt på å bekjempe fattigdom, på uføreforsørgere og lærernorm, sier Valen.

Skattekuttene er faktisk mindre enn det skatteforliket Ap var med på, åpner for:

I skatteforliket har nemlig de borgerlige partiene, pluss Ap og Senterpartiet, blitt enige om å senke selskapsskatten til 23 prosent, som også innebærer en reduksjon av personbeskatning til 23 prosent.

Valen mener Ap har en stor jobb foran seg hvis de skal klare å få til et maktskifte neste år.

– Det var ikke et pip fra Arbeiderpartiet om skattekutt i hele finansdebatten. Det er første gang jeg noensinne har vært med på i en større debatt på Stortinget at Arbeiderpartiet ikke kritiserer de borgerlige for skattekuttene. Og det er jo fordi de har omfavnet dem selv. Det er helt ubegripelig grep ett år før stortingsvalget, sier finanspolitikeren.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

NHO vil ha mer

Skatteforliket innebærer også kutt i formues- og utbytteskatten som gjør at de 1.400 rikeste får i gjennomsnitt vel 360.000 kroner, ifølge beregninger fra Finansdepartementet.

Men sett i lys av skatteforliket er Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) ikke spesielt fornøyd med det regjeringen leverer på skatt. De hadde forventet enda mer skattelette i regjeringens siste budsjett denne perioden.

– Jeg synes de burde utnyttet skatteforliket i Stortinget til å redusere selskapsskatten ytterligere, nemlig ned til 23 prosent slik de ble enige om i skatteforliket. Vi mener også de burde fjernet formuesskatten. Det må bli lønnsomt og attraktivt å investere i bedrifter, og vi mener dette forslaget ikke i tilstrekkelig grad stimulerer til det, sier NHO-direktør Svein Oppegaard til Dagsavisen.

Rekordhøy oljepengebruk

Den andre hovedkritikken mot regjeringen er at de må hente ut 225,6 milliarder kroner fra oljefondet for å få statsbudsjettet for neste år til å gå opp.

Det er en økning på 10 prosent siden i fjor, og rekordhøy bruk av oljepenger.

– Vi er veldig skeptisk til oljepengebruken. Her ligger de helt i ytterkanten av det som er akseptabelt. Dette er ikke bærekraftig, mener NHO-direktøren.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er heller ikke spesielt imponert over oljepengebruken, som er hele 70 prosent mer enn Stoltenberg-regjeringen brukte i sitt siste statsbudsjett.

– Dette er en regjering som skyver problemer foran seg. De bygger opp en forpliktelse i pengebruken som en kommende regjering kommer til å få rett i ansiktet, sier Støre.

Les også: Endrer reglene for å gjøre kongens praksis lovlig