Innenriks

Regjeringsklar med eller uten KrF

KrF må danse med Ap hvis de vil svinge seg med Sp. Trygve Slagsvold Vedum går for regjering sammen med Jonas Gahr Støre.

Ap er en krevende samarbeidspartner, men det er det som også gjør dem til en god samarbeidspartner. De er ikke noen lettvektere, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Vi vil ha regjeringsskifte, og har vært tydelige på at vi ønsker en Sp/Ap-basert regjering, så får KrF finne ut av hva de vil. Det er vårt utgangspunkt fordi vi har sett at det har vært så mye tro og tvil i KrF, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, som understreker at han har respekt for de interne prosessene i KrF.

Som Dagsavisen skrev i går vil flere på KrF-grasrota klistre seg nærmere til en ny sentrumskamerat når høstens veivalg nærmer seg. Flere vil søke samarbeid med Sp.

– Det er både hyggelig og forståelig, sier Vedum.

Les også: Vil bytte ut Trine med Trygve

Frykt ikke

At et regjeringssamarbeid med Sp også innebærer et samarbeid med det røde styringspartiet bør ikke skremme KrF-grasrota, mener Sp-lederen.

– De er en krevende samarbeidspartner, men det er det som også gjør dem til en god samarbeidspartner. De er ikke noen lettvektere, men det er ikke det du har lyst å samarbeide med heller, sier Vedum,

Å samarbeide med et stort parti fordrer at du vet hva du vil, understreker Vedum.

– Det er bare en fordel å samarbeide med et parti som har oppslutning, men hvis du går inn i regjering og ikke har tro på prosjektet ditt, så blir det selvfølgelig vanskelig. Det største partiet i en regjering vil alltid synes mest, sier han.

– Hva ville KrF fått igjen for å velge å samarbeide med Ap og Sp?

– Er du opptatt av å se hele landet, utjevne forskjeller og sikre norsk eierskap til norske naturressurser så er det ikke noe tvil om at en Sp/Ap-regjering er svaret. Jeg tror mange i KrF også er opptatt av disse sakene, sier Vedum.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Måtte bli relevant

Sp-lederen har tidligere sagt at hvis du legger partiprogrammene ved siden av hverandre, er det ingen program som er likere enn Sp og KrFs.

– At disse sentraliseringsreformene til regjeringen er slitsomme for KrFs bakland, det er det ingen tvil om. Det gjelder både kommunereformen og politireformen. Derfor er jeg ikke forundra over at mange lokalt ser til oss, sier Sp-lederen.

Ved forrige stortingsvalg mente Vedum det var ulogisk av KrF å formalisere et samarbeid mot høyre. Det står han ved.

– Vi synes det er rart, fordi KrF og Frp har veldig ulike syn i mange saker. Det ser du også i matpolitikken. KrFs grasrot er helt uenig i den fri flyt-politikken som Høyre og Frp vil ha.

Les også: Ap går for flertall eller alenegang

Bondevik-slitasje

Vedum gir også dem som drømmer om en ny Høyre/Venstre/KrF-regjering en påminnelse.

– Velgerne deres reagerte veldig negativt i 2005. De tapte mye på en regjering som folk følte glemte norske kommuner, småsamfunn og matproduksjon. Så selv om det nok er en del i tillitsmannsapparatet som opplevde regjeringsperioden som ganske positiv, så rømte velgerne.

Les også: – Blir aldri et støtteparti

Gode løsninger

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre ble i går klappet inn som Norges neste statsminister da han møtte sitt landsstyremøte.

– Jeg har alltid vært klar på at de gode løsningene ligger mellom Ap og sentrum, sa han til sine egne.

Om Ap kommer på kjøpet hvis KrF-ere vil ha Sp, vil ikke Støre snakke om.

– Ingen partier liker å bli fortalt hvordan de skal håndtere slike diskusjoner. Jeg mener de har mer å hente på vår side av politikken. De vil møte stor forståelse og et syn på samfunnsretningen som har stort sammenfall. Det tror jeg har vært Sps erfaring. Sp og KrF har mange fellestrekk og at de fordyper de samtalene er positivt og helt naturlig.

– Ser du KrF-ernes Sp-ønske som et signal til Ap?

– Jeg noterer meg det, og tolker det som et interessant signal. Men så skal jeg la det være med det, sier Støre.

Kommentar: Sp med i Støres regjering (Arne Strand)