Innenriks

Regjeringen er imot kutt i sykelønn

Skal vi ha råd til velferd framover, må vi kutte i goder som sykelønn, krever de borgerlige ungdomsparti­lederne. Ikke aktuelt i neste års budsjett – og trolig heller ikke de neste fire årene, svarer statsminister Solberg.

Bilde 1 av 3

De fire borgerlige partiene var i går samlet på Chateau Neuf i Oslo for deres «Perspektivkonferanse». Formålet var å peke ut hvilke utfordringer Norge står overfor framover – og finne borgerlige løsninger på problemene som partiene kan ta med seg når de nå skal meisle ut sine partiprogram for neste periode.

Fra scenen kom de borgerlige ungdomspartiene med et samlet krav: Kutt i sykelønna.

Lederne i Unge Høyre, FpU, Unge Venstre og KrFU mener gapet mellom den store økningen av eldre og dalende oljeinntekter tilsier at Norge må stramme inn livreima, skal man kunne gi like god velferd til kommende generasjoner som i dag.

– Det blir tøffere økonomiske tider om ikke lenge, da bør vi begynne å venne oss til en politisk debatt om hvordan vi prioriterer. Sykelønn er en ting vi bør se på. Vi bruker ca. 40 milliarder på sykelønn i året, det er omtrent like mye som vi bruker på Forsvaret på ett år. Svenskene bruker det halve. Hadde vi fått sykefraværet ned på svensk nivå, ville vi spart 20 milliarder kroner, sier Kristian Tonning Riise i Unge Høyre.

Kravet fra ungdommen får lunken mottakelse blant regjeringens medlemmer.

Les også: Ungdommen vil på tinget

Solberg: – Ikke aktuelt

– Vi har gått til valg denne perioden på å ikke kutte i sykelønn. Vi kommer ikke til å gjøre det i budsjettet for 2017 og jeg tror ikke vi kommer til å gå til valg neste år på kutt i sykelønnsordningen. Men, det er viktig å få ned sykefraværet. Det er noe annet enn å kutte i ytelsen, sier statsminister Erna Solberg til Dagsavisen.

Også helseminister Bent Høie advarer mot forslaget. Da han ledet Høyres programkomité i 2013 anbefalte han Høyre å ikke kutte i sykelønna.

– Min begrunnelse er at det er mange og store arbeidsgrupper som ikke kan være på jobb hvis de er litt syke. Et kutt rammer ofte dem med dårlig økonomi, som ikke kan jobbe hjemmefra, mens de som er i yrker med høyere lønn, får ikke kutt fordi de har et yrke hvor de kan gjøre jobben hjemmefra, sier Høie.

Helseministeren mener sykefraværet i dag er for høyt, men understreker at partiene heller bør diskutere andre løsninger enn å røre sykelønna.

– Én ting regjeringen har gjort er å innføre elektronisk veiledningsverktøy for fastlegene. Når legene skal sykmelde, får de opp den faglige anbefalte sykmeldingsperioden, som gir legene støtte til sine beslutninger, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Eldre i jobb

Høie gir imidlertid ungdomspartilederne rett i at Norge må stramme inn i framtida når utgiftene for eldrebølgen slår inn i statsbudsjettene.

– De har helt rett i at vi vil stå overfor tøffere prioriteringer. Jeg mener en del av løsningen er å la de eldre få jobbe lenger. De blir flere – men også friskere. Mange av de eldre ønsker å jobbe, men det er mange barrierer. Om vi får opp antall år i arbeidslivet, går regnestykket for den delen godt opp, sier Høie.

Ungdomspartiene prøvde seg også i 2014: Punkterer forslag om velferdskutt

Frister ikke Frp

I går ble det klart at Miljøpartiet De Grønne nå vurderer å gå inn for kutt i sykelønna. Men regjeringspartiet Frp lar seg ikke rokke.

– Jeg er opptatt av å diskutere hvordan vi kan øke inntektene til samfunnet for å styrke velferdssamfunnet. Da er ikke nødvendigvis svaret at det første vi skal gjøre, er å gå løs på velferdsordningene. Dette er en stadig tilbakevendende debatt, men så langt har ikke Frp gått inn for å kutte sykelønna. Når vi skal diskutere fremtidens velferdssamfunn, må vi ikke gjøre det mer utrygt, vanskelig og kjipt, men tvert imot hvordan skal vi sikre et godt velferdssamfunn, sier Frp-leder Siv Jensen og legger til:

– Jeg synes våre ungdomspolitikere er spreke, de sparker ifra, men vi som er litt mer erfarne politikere tenker på litt andre ting, sier Jensen.

Les også: Skjebnesvangre dager for de borgerlige

– Fortsatt håp

Tonning Riise er ikke overrasket over den labre responsen.

– Hvis jeg skal være realistisk, tror jeg ikke dette står i Høyres program for neste periode. Det er fordi vi fortsatt har et økonomisk handlingsrom. Men om noen år slutter det. Da vil ikke programkomiteene lenger ha ekstra penger. Det er det vi må forbedrede oss på, og da synes ikke jeg det er usosialt at det skal koste litt om man er borte en dag fra jobb, sier han.

Les også: Norske kvinner sykmelder seg mest i Norden