Innenriks

Vil gå til valg på økte skatter

Ap bør gå til valg på å heve formuesskatt og innføre arveavgift og eiendomsskatt, mener AUF-leder Mani Hussaini. – Dette vil utjevne forskjellene, sier han.

Fra talerstolen på Utøya tar AUF-leder Mani Hussaini i dag til orde for at Arbeiderpartiet bør gå til valg på å øke skattene i 2017.

– Vi vil ha en tøff fordelingspolitikk som reduserer forskjellene og gir alle like muligheter. 70 prosent av befolkningen er villig til å betale mer for fellesskapet dersom det gir fellesskapet noe tilbake. Ap må gå til valg på å øke skattene slik at dem med de sterkeste skuldrene bidrar mest, sier Hussaini.

Les også: Skatteforliket i havn

Formue, arv og bolig

Hvis Ap kommer til makten i 2017, bør partiet øke formuesskatten, innføre arveavgift, samt en eiendomsskatt for dem som eier to eller flere boliger, mener Hussaini.

– Dette er disse skatter som er med på å utjevne forskjellene, sier Hussaini.

Han utdyper:

– Det er f.eks. på tide med en tøff beskatning på dem som spekulerer i bolig. I dag er det folk som eier bygårder i Oslo sentrum, som leier ut leilighetene til blodpris, og blokkerer vanlig folk fra å komme inn på boligmarkedet. Jeg mener vi må ha en tøff beskatning på bolig to, tre, fire, slik at det heller blir lønnsomt å investere i bedrifter og arbeidsplasser enn leiligheter.

Den mye omdiskuterte arveavgiften ble fjernet av regjeringen i 2014. Hussaini ønsker ikke å gjeninnføre den samme avgiften, men mener det er feil å ikke skattlegge arv.

– Penger går i arv, og da fortsetter forskjellene. Skal vi utjevne dette, må vi skattlegge. Jeg mener vi må innføre en form for skatt på arv som samtidig er rettferdig slik at man slipper å selge hjemmet sitt for å betjene beskatningen, forklarer han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Klar for å være upopulær

Det siste halve året har vært preget av oljekrise og ledighetskrise. Mantraet fra høyresiden har vært at det ville vært enda færre arbeidsplasser og mer ledighet om Ap hadde styrt, for en sterkere formuesskatt ville tatt knekken på bedrifter og gründere. Dette fnyser Hussaini av.

– Sist Ap styrte, økte vi formuesskatten men reduserte skatten på inntekt. Vi skapte over 360.000 arbeidsplasser. Statsminister Erna Solberg har forsøkt mange ganger å si at formuesskatten fører til nedlagte bedrifter, men hun klarer ikke å finne eksempler på det. Siv Jensens egne folk i finansdepartementet sier at nei, det å kutte i formuesskatten skaper ikke arbeidsplasser. De må gjerne fortsette å tro at det gjør det, men det er altså fantasi, sier Hussaini.

– Men det er ikke veldig populært å gå til valg på å øke skatten?

– Vi går ikke til valg på å øke skattene for moro skyld, det handler om å redusere forskjeller og gi alle like muligheter. Det er folk villig til å betale for. Mange strateger hevder det å gå til valg på økte skatter, betyr at man taper, men fjorårets kommunevalg viste det motsatte. I Oslo, Bergen og Tromsø vant Ap selv om vi gikk til valg på eiendomsskatt, sier han.

Hussaini mener det er en årelang tradisjon og AUFs oppgave å komme med upopulære krav fra Utøyas talerstol.

– Vår jobb er ikke å kjempe for det som føles godt, men det som er riktig. Krav til felles ekteskapslov og én prosent av statsbudsjettet til bistand, var omstridt da det ble foreslått, men i dag er det norsk politikk. Min jobb som AUF-leder er å fortsette denne tradisjonen og være partiets salt, sier han.

Les også: Høyest skatt på løkka

Kamp om Lofoten

Tema på årets AUF-leir er «Vi bygger landet for framtida». En kampsak for framtida, nærmere bestemt under arbeidet med Aps nye partiprogram, blir oljeboring. AUF har et krystallklart og ufravikelig krav: Ap skal verken gå inn for konsekvensutredning eller oljeboring i områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Hadia Tajik sa i 2013 at Ap ikke lyttet nok til AUF i klimaspørsmål. Jonas Gahr Støre har sagt at klima skal være rammen rundt all politikk, og da Trond Giske var AUF-leder skjelte han ut partiledelsen for olje- og gasspolitikken. Nå er det de tre som sitter med ansvaret. Alle norske parti har sittet i regjering og alle har latt være å åpne disse sårbare feltene. Det ville vært skadelig for vår klimatroverdighet om vi gikk til valg på det motsatte.

– Men en åpning av disse feltene kunne jo gitt mer penger og arbeidsplasser til fellesskapet?

– Vi er ikke sikre på at oljen blir så lønnsom i framtida, det kan hende pengene brukt på oljeleiting blir bortkasta. Det koster å si nei til olje, og vi er villig til å betale den prisen. Nord-Norge har stort potensial for fornybar energi, reiseliv og havbruk. Dette får vi ikke brukt om vi bruker alle pengene på å lete etter olje, sier Hussaini.

Les også: – Norge har blitt et kaldere samfunn

Vil ikke røpe KrF-syn

AUF-leiren vil ikke være fri for diskusjoner om Aps retningsvalg. Om Ap tar et skritt til høyre og danne regjering med Sp og KrF, er kanskje det heteste temaet. Hussaini selv vil ikke røpe hva han mener om en sånn konstellasjon.

– Jeg skal ikke konkludere. Det blir stor debatt i AUF på Utøya og framover. Det var på Utøya at Anniken Huitfeldt på slutten av 90-tallet tok initiativ til det rødgrønne samarbeidet. Vi i AUF mener at det var den regjeringen som gjorde mest på de spørsmålene og verdiene som er viktigst for oss.

– Og nettopp i verdispørsmål Ap og KrF skiller mest lag.

– Det er riktig, samtidig som vi også deler mange verdier med KrF. Jeg har min personlige mening, men det skal jeg ikke dele med deg. Dette fortjener en real debatt i partiet. Men jeg kan vel si at jeg er fan av det som skjedde for 15 år siden, sier Hussaini.

Mer fra Dagsavisen