Innenriks

Så mye forurenser sydenturen din

Er du flink til å reise kollektivt, resirkulere søppel og spare strøm hjemme? Reiser du med fly i sommerferien kan alt være forgjeves.

Bilde 1 av 2

Det er nemlig enorm forskjell på hvor mye transporten du bruker i sommerferien påvirker klimaavtrykket ditt.

Ifølge en faktaoversikt fra Framtiden i våre hender (FIVH) slipper en flyreise for eksempel ut i snitt omtrent 20 ganger så mye CO2 per reiste kilometer som en togtur.

Oslo–Trondheim

Ifølge miljøorganisasjonen vil for eksempel en flytur fra Oslo til Trondheim slippe ut fem ganger så mye CO2 som en togtur samme strekning.

Med tog blir utslippet omtrent 112 kg CO2-ekvivalenter.

Med fly blir utslippet omtrent 573 kg CO2-ekvivalenter.

Forskjellen tilsvarer omtrent utslippet fra to måneders strømforbruk i en gjennomsnittlig norsk bolig

– Hvis nordmenns ferievaner skal bli mer klimavennlige, så må vanene endres. Vi må reise kortere og sjeldnere, særlig med fly. Det kommer vi nok ikke utenom, sier FIVH-leder, Arild Hermstad.

Togtur i Europa

Akkurat nå er Hermstad selv på ferie i Sør-Europa. Og turen går selvfølgelig med tog.

– Vi er to familier på togtur, og akkurat nå er vi i Italia. Det er utrolig kurant, særlig fordi i Europa går togene i 300 kilometer i timen. Du kan planlegge stopp underveis, og lese de bøkene du aldri rakk å lese. Du får også sett mye mer på veien enn om du flyr, forklarer Hermstad entusiastisk.

Han påpeker at i tillegg til å være langt mer miljøvennlig enn fly og cruisebåt, er togturene både raske, hyggelige og fleksible.

– Mange tenker at man må ta tog tilsvarende NSB hele veien. Men det stemmer ikke. Togene i Europa går raskere, og har ofte bedre tilbud om bord enn togene i Norge. Det er tett mellom stasjonene, og man kan hoppe av og ta en time out om ungene trenger en pause, sier Hermstad.

Barna på toget

Flere vil kunne innvende at en fordel med fly eller bil er at det er lettere om man skal ha med hele familien på tur. Men det er ikke Hermstad enig i.

– Det fungerer ganske bra med ungene. Også de trenger av og til og ta en pause fra dataspill eller surfing på nettet. Man kan finne fram en bok, la dem fargelegge og finne roen på toget, sier han.

Samtidig understreker FIVH-lederen at man trenger ikke nødvendigvis reise med tog eller sykkel for å ha en klimavennlig ferie.

– Hvis du fyller bilen med to voksne og to barn så kommer du greit ut av det. Om du ferierer med bil i Norge eller i et naboland er det egentlig en ganske miljøvennlig ferie, særlig om du sammenligner det med de andre alternativene, sier Hermstad.

Med bil kan man dessuten velge et nullutslippsalternativ i form av enten elbil eller hydrogenbil. I overskuelig framtid finnes ingen lignende alternativer for flytrafikk eller båtcruise, påpeker miljølederen.

Mer fra Dagsavisen