Innenriks

– Oljepengebruken er forsvarlig

Statsminister Erna Solberg forsvarer regjeringens økte oljepengebruk. – Helt forsvarlig tilpassa situasjonen, sier hun.

Selv landets statsminister får sommerferie, men årets lyseste og forhåpentlig varmeste dager, skal også brukes på å snekre sammen statsbudsjettet for 2017 og løsne den gordiske knuten mellom de borgerlige partiene, nemlig spørsmålet om grønn skatt.

I regjeringens tre tidligere budsjetter, har kritikken fra både høyre og venstrefløy, handlet om en økende oljepengebruk.

2017-budsjettet blir også det regjeringspartiene skal gå til valg på. Det kan kanskje være fristende å spe på litt ekstra fremfor å gjøre upopulære kutt? Overfor Dagsavisen gir ikke Solberg noe signal om innstramninger.

– Oljepengebruken er helt forsvarlig tilpassa den økonomiske situasjon vi er inne i. Vi bruker mer oljepenger når arbeidsledigheten stiger og når det er rom i økonomien for å gjøre det. Det er realpolitiske vurderinger fordi vi vil sikre sysselsetting og at folk er i jobb.

Utgifter som gir inntekter

– De som håper dere vil stramme inn oljepengebruken i 2017 blir med andre ord skuffa?

– Vi bruker mer oljepenger på grunn av den konjunkturmessige situasjonen enn den langsiktige situasjonen tilsier at vi skal gjøre. Spørsmålet vi må vurdere når vi lager budsjett for 2017 er hvilke konjunktursituasjon vi står i. Det vil vi vurdere helt fram til vi skal avgi budsjettet.

– Du blir kritisert for å bruke mer oljepenger fordi regjeringen ikke evner å prioritere.

– Vi gjør noen tydelige prioriteringer som er forskjellig i denne regjeringen enn den forrige. Vi bruker mer penger på det som gir oss inntekter i framtida, mens de rødgrønne brukte penger på reformer som ga utgifter, sier statsministeren.

Konklusjon til høsten

Fjorårets budsjettforhandling med samarbeidspartiene KrF og Venstre holdt på å gå skeis: I tolvte time sa Venstres gruppe nei til regjeringens tilbud. Budsjettet ikke var grønt nok. Som et kompromiss, ble sentrum og regjeringen enige om å følge opp anbefalingene fra Grønn skattekommisjon inn i en egen forhandlingsgruppe på Stortinget. Forhandlingene har gått trått, og er nå løftet opp på nestledernivå.

Den største knuten er mellom Venstre og Frp og spørsmålet om økte avgifter på bensin og diesel. Venstre-leder Trine Skei Grande har gitt regjeringen et ultimatum: Om ikke neste år budsjett tidenes grønneste, har ikke regjeringen noen fremtid.

– Det er vanskelige forhandlinger. Denne type avgift er ikke enkelt for noen av oss. Vi har en enighet i årets budsjett om at det vi innfører av avgifter også skal gis som tilbakeføringer til sektoren. Det må vi finne gode mekanismer for, og vi må kjenne til konsekvensene det får for næringer og privatpersoner.

– Blir Grande så fornøyd at hun slipper å gjennomføre sitt ultimatum?

– Det er ingen grunn til å konkludere med noe annet, men det er en god stund til vi skal være ferdig med budsjettet, sier Solberg.

Ikke redd Jonas

Når ferien er omme, begynner den lange valgkampen. For første gang i et stortingsvalg, står statsministerduellen mellom Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Solberg er ikke nevneverdig bekymra.

– Ap har tradisjon for å være sterke og spissa i budskapet i valgkamp. Men vi får se hva som skjer. Nå synes jeg Ap har vært mye kritikk og lite politikk. Det er en bevisst strategi, men også en tilsløring av at de mangler egen politikk. Det er motsatt strategi enn hva vi hadde før forrige stortingsvalg. Vi var opptatt av å primært snakke om egen politikk. Jeg tror det mobiliserer velgere bedre.

– Dere har kritisert Støre for å vingle. Hvordan blir det å møtes i statsministerdueller?

– Jeg har aldri brukt de ordene der, men om man er uklar i debatten må man tåle at folk påpeker det. Jeg mener også at Ap må tåle at vi påpeker at det er uklart hvor de står i en del saker, men jeg regner med vi ser mer konkret politikk framover. Da blir det lettere for velgerne å se om Aps kritikk står i stil med alternativet de leverer. På arbeidsledighet gjorde de seg svært høye og mørke, men det de leverte var bare ørlite mer på samme tiltak som vi foreslår, sier Solberg.

Ernas sommer

Skal sommeren nytes på ferie i Norge, i utlandet eller hjemme?

Jeg skal gjøre litt av alt.

Den beste sommermaten er: grillmat, nyfanget makrell eller servert på uterestaurant?

I den sammenhengen er svaret makrell, men om sommeren er det sjømat og skalldyr som gjelder.

På stupebrettet går du for svale-stup, mageplask eller bomba?

Det spørs hvor høyt stupebrettet er. Hvis det ikke er for høyt, blir det stuping.

I solveggen lesker du deg med pils, kroneis eller en kald glasscola?

Jeg tar gjerne en kald glass-cola light.

Mer fra Dagsavisen