Innenriks

Møtte klimasjefen

Olje- og gassproduksjon sto på plakaten da Barnas klimapanel møtte lederen av FNs klimapanel, Hoesung Lee.

– Vi kan lære veldig mye av å lytte til de unge, sier Lee til Dagsavisen.

Den sørkoreanske økonomen som i fjor ble utnevnt til leder av FNs klimapanel var i går på Norgesbesøk, og tok seg blant annet tid til å treffe representanter for Barnas klimapanel, en gjeng unge ungdommer som er valgt av organisasjonen Miljødetektivene.

Han traff gjengen ved Hovindammen, og fikk servert grillet norsk villaks.

Les også: Barnas klimapanel: – Vi tror vi kan kjøpe oss ut av klimaavtalen ved å gi penger til regnskogen

Barnas klimapanel

En av de viktigste jobbene til Barnas klimapanel er å påvirke FNs klimapanel. Under seansen i går spurte ungdommene blant annet om hva de kan bidra med før klimatoppmøtet i Marokko til høsten.

– Det viktigste er at dere har et så tydelig budskap som mulig. Jeg mener at uansett hva budskapet dere ender på blir, har dere muligheten til å gi tydelig beskjed til verden om hva slags framtid dere ønsker. Fremtiden er faktisk i deres hender. Det er dere som skal leve i den, og som kommer til å merke konsekvensene av avgjørelsene vi tar nå, var rådene fra klimasjefen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Norsk olje og gass

Barna fra Miljøagentene var også veldig opptatte av å ta opp norsk olje- og gassproduksjon, og ville få fram at de særlig ville verne sårbare naturområder fra olje- og gassutvikling.

– Det er viktig at alle land utvikler politikk ut ifra sine nasjonale forutsetninger. Globalt er det åpenbart at vi må nå toppen i klimagassutslipp så tidlig som mulig, slik at de i andre delen av dette århundret vil gå ned. Det er kjernen i Parisavtalen. Men for å nå de globale målene vi har satt oss må hvert enkelt land bidra så mye som mulig, svarte Lee på spørsmål om det var mulig for Norge å fortsette med olje- og gass produksjon framover og samtidig bidra til å nå målene i Parisavtalen.

Les også: Utfordringer i kø for klimaavtalen

Havet

Barna var også veldig opptatte av at norske og internasjonale havområder skulle bevares, noe som har fått lite oppmerksomhet i klimaarbeidet hittil.

– FNs klimapanel kommer til å utarbeide en helt egen havrapport som skal komme en gang i løpet av få år, lovet klimasjefen.

Les også: Vidar Helgesen overkjørt av Stortinget

Mer fra Dagsavisen