Innenriks

Odins soldater frir til Nattevaktene på Tøyen

Odins Soldater omfavner muslimene i Nattevaktene på Tøyen. Nå vil de reinvaske det innvandringsfiendtlige imaget sitt og marsjere i Oslo. – Jeg ble ganske så overrasket da Soldiers of Odin ringte meg og ba om et møte, sier Mohsan Raja, talsmann for gruppa av frivillige som kaller seg Nattevaktene på Tøyen.

1 av 2

Mohsan Raja ble kåret før jul i fjor kåret til Årets Osloborger av Aftenposten i fjor - en utmerkelse han fikk for sitt utrettelige arbeid for flyktningene. Raja og mange av de andre nattevaktene er unge muslimske kvinner og menn med minoritetsbakgrunn.

Nattevakt-gruppa finnes fortsatt og bruker fremdeles fritida si på å samle inn penger til aktiviteter som kan hjelpe flyktninger. Førstkommende lørdag skal de selge kaker til inntekt for aktiviteter for asylsøkerbarn på mottak i den innvandrertette bydelen Mortensrud. Da vil de få assistanse fra flere i Soldiers of Odin, blant annet den frittalende lederen, Steffen Larsen fra Tønsberg.

Les også: Mohsan Raja: Fra opptur til nedtur for «Årets Osloborger»

Ellingsrud-møte

I Dagsavisen 11. april i år uttrykte Oslo-politiet større frykt for at grupper som Odins Soldater vil provosere fram voldelige konflikter og gatevold enn de militante islamistene i Profetens Ummah.

– Det er her det fort kan smelle, sa politiførstebetjent Vegar Martinsen, leder av dialoggruppa i seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt. Han presiserte at han uttalte seg i relasjon til gatevold og konflikter grupper imellom, ikke i relasjon til terrorangrep.

Les hele saken: Oslopolitiet advarer mot Odins soldater

Dagsavisen kan i dag avsløre at Soldiers of Odin har kontaktet Nattevaktene på Tøyen for å sondere mulighetene for et samarbeid. For noen få dager siden møttes representanter fra de to organisasjonene på en kafé på Ellingsrud i Oslo. Møtet var ukjent for politiet.

Fra Odins Soldater møtte Alexander Vinar fra Lillehammer og Ole Hessen Mo fra Lillestrøm. Fra Nattevaktene møtte Mohsan Raja og Adnan Ahmed, begge norsk-pakistanere med muslimsk bakgrunn – som er oppvokst i Oslo.

– Målet vårt er å bli anerkjent og hjelpe dem som trenger hjelp – i alle sjangre. Vi ønsker å gi noe godt tilbake til samfunnet. Nattevaktene på Tøyen gjør en god jobb med det de holder på med, så vi vil ikke blande oss så mye borti deres arbeid, sier sier Aleksander Vinar til Dagsavisen.

– Det har vært mye intern opprydding. Du har kanskje lagt merke til at det ikke har vært så mye negativ publisitiet om oss i det siste. Rom ble ikke bygd på én dag, men vi vil gjerne marsjere i Oslo sammen med folka til Mohsan. Å samarbeide med noen med utenlandsk opprinnelse er positivt for oss, sier Vinar.

Odins Soldater skal i dag ha rundt 65 aktive medlemmer.

– Nattevaktene hjelper flyktninger, vi hjelper rusavhengige, de som lever under fattigdomsgrensa og folk som bor på gata, sier Aleksander Vinar.

– Vil dere stille i uniform med Odin Soldaters logo når dere selger kaker på Mortensrud?

– Jeg er usikker. Det er ikke meningen å utløse noe negativt der, så vi stiller antakelig i sivil, sier Vinar.

Les også: Barn sover rett på gulvet – voksne sover ute

Tar Odins soldater på ordet

– Vi velger å ta Odins Soldater på ordet og virkelig tro på at de mener det de sier; at de ikke er opptatt av om huden er brun, gul, hvit eller svart eller hvilken gud vi tror på. De forsikrer at de har kvittet seg med de mest ytterliggående medlemmene og er oppriktige i sitt samfunnsengasjement for dem som faller utenfor i samfunnet, om det nå er flyktninger, rusavhengige eller fattige. Ved å møte dem og snakke sammen viser vi dem at også vi er samfunnsengajerte nordmenn, født og oppvokst i Norge – som ønsker å gjøre en frivillig innsats, sier Mohsan Raja.

– Odins Soldater har aldri våget å marsjere i Oslo tidligere – av frykt for å gateslag og trøbbel med politiet. Er du ikke redd for at dere blir ført bak lyset av en organisasjon som ble dannet av en selverklært nynazist i Finland?

– Jeg innser at vi kan bli misbrukt. Jeg personlig har ikke noe å tjene på dette, det er Odins Soldater som har et image-problem. Nå har vi strukket ut en hånd, så får vi se. Tar jeg feil, trekker vi oss fra samarbeidet, og jeg får ta sjølkritikk og innrømme at det var dumt av meg, sier Raja og spør:

– Hva er det verste som kan skje? Etter at jeg sjøl ble kritisert for å fordømme homofili, har jeg gått i meg selv. Nå respekterer jeg alle mennesker, selv om jeg ikke kan støtte alle deres handlinger. Vi bor i ett og samme land, og vi skal bli her alle sammen. Hvorfor ikke møtes ansikt til ansikt og finne løsninger, isteden for å sitte på hver vår kant og hate hverandre, det er da det kan smelle: Vi må møte konfliktsøkende grupper med dialog og forståelse, ikke hat. Hvis jeg kan få en eneste rasist eller muslimhater til å snu, da har jeg gjort jobben min, sier Mohsan Raja.

– Og det skal du greie ved å selge kaker sammen med Odins Soldater på Mortensrud?

– Det er en start. Vi må bygge videre på det som skjer der. Midt i elendigheten vokser kjærligheten, sier Raja.

– Jeg er ikke kjent med det samarbeidet du nevner, sier visepolitimester Roger Andresen til Dagsavisen.

Han legger til at Oslo politidistrikt ikke ser behov for Odins Soldater eller andre lignende grupperinger som påtar seg å håndheve ro og orden i gatene.

– Politiet har allerede et godt samarbeid med Natteravnene, som på et nøytralt grunnlag er med på å skape trygghet i Oslos gater, sier Andresen.

Ikke frieri

Etter at Dagsavisens artikkel om samarbeidet mellom Odins Soldater og Nattevaktene på Tøyen ble publisert, innkalte styret i Odins Soldater i til et ekstraordinært styremøte. De tok også kontakt med Mohsan Raja i Nattevaktene på Tøyen for å få ham til å korrigere enkelte uttalelser.

– Vi ønsker å presisere at vi er i en innledende fase  samarbeidsfase med Nattevaktene på Tøyen, vi har som dere skriver bare møtt dem én gang. Det er slett ikke noe frieri, som Dagsavisen kaller det. Vi har ikke på noen måte har lagt oss flate for Nattevaktene, sier styremedlem  Alexander Vinar.

Han tilbakeviser at Odins Soldater har et imageproblem, slik Mohsan Raja sier – og at Nattevaktene ikke har noe å tjene på samarbeidet.

Det er for øvrig Nattevaktene som skal stå og  selge kaker på Mortensrud lørdag, vi skal kun observere og ha en ny dialog, sier Vinar.

Han mener at omtalen av Odins Soldater som en innvandringsfiendtlig gruppe er feil – og vil at det skal rettes til innvandringskritisk.

– Vi er ikke mot innvandring, men vi vil ha bedre kontroll på hvem som kommer hit. Vi er også lei av at media alltid kobler oss med  Soldiers of Odin i Finland. Vi er en selvstendig gruppe. Og vi er ikke redde for å marsjere i Oslo, selv om vi ikke har gjort det ennå, sier Vinar.

–  Vi tror at samfunnet muligens kan lære noe av at to organisasjoner med ulik bakgrunn kan komme sammen og hjelpe rusavhengige, fattige og folk som ellers kan bli litt glemt av samfunnet.  Selv om vi har forskjellige meninger på enkelte områder, så går det an å ha en dialog om det man eventuelt kan få til i fellesskap, sier Vinar.