– Det er tøft å se dette innslaget. Jeg skjønner at hun gråter. Jeg har lyst til å gråte selv, men det kan jeg ikke.
Dette sier Ingvild Endestad, nyvalgt leder for FRI - Foreningen for kjønns-og seksualitetsmangfold. Den norske interesseorganisasjonen for lesbiske, homofile og transpersoner het LLH inntil i vår.
I går kveld ledet Endestad en markering for Orland-ofrene, med blomsternedleggelse og ett minutts stillhet utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo.
– Dette setter en støkk i meg, sier Endestad.
Les også: Silje Nordnes: – Reaksjonen kom fordi dette føltes så tett på livet
Sikkerhet
Tidligere på dagen hadde hun fått med seg innslaget med Silje Nordnes på P3morgen, som ble massivt spredt i sosiale medier.
– Det innslaget føltes veldig nært. Hele denne tragedien kommer så nært på oss som jobber med LHBT-saken, sier Endestad.
FRI er en av arrangørene for Oslo Pride, som starter denne uka, med stor parade neste helg.
– Vi har alltid fokus på sikkerhet under Oslo Pride. Sikkerhetstiltak under årets festival diskuterer vi med politiet, understreker Endestad.
– Dette vil ikke legge noen demper på Oslo Pride, men det vil sette sitt preg på Oslo Pride.
Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!
Hat
– Flere og flere skjønner nå at det er et hat mot oss der ute. Tilbakemeldingene jeg har fått siden søndag, tyder på at flere vil engasjere seg i kampen for homofiles rettigheter framover. Dette er noe vi må kjempe for hele tiden, sier Endestad.
– På verdensbasis er det 75 land der LHBT-personer er kriminalisert. Rettighetene våre er ingen selvfølge I Norge er det bare 44 år siden homofili var forbudt. Vi har folk som går i Oslo Pride-paraden nå, som har gått i parader som har vært forbudt. Frigjøringshistorien vår er ikke så lang.
Kommentar: Barn av regnbuen (Hege Ulstein)