Innenriks

Free the nipple! Men free for helvete hårete legger også!

KOMMENTAR: Når du sier til alle landets menn at shorts er et «IKKE-antrekk», sier du ikke egentlig noe helt annet? Sier du kanskje: «NEI! Dere menn har ikke kropp! Dere har hode! Dere skal ikke synes!»

Dagsavisens mangeårige motejournalist (og min gode kollega) Sissel Hoffengh skrev fredag et hatefullt innlegg mot menn som liker å gå med kortbukser når det er varmt. «IKKE OK», skrev hun, med store bokstaver. Det er ingen menneskerett å gå i shorts!

Kanskje burde jeg la det fare. Don't hassle the Hoffengh, liksom. Litt godlynt kropps-erting av menn er muligens bare på sin plass? Kvinner har jo i alle år måtte tåle å få kropp vurdert, diskutert og utskjelt i offentligheten. Er det på tide at også menn får kjenne på det?

Ja, jeg bør kanskje gjøre som Elsa: La det gå. Men når nå jeg likevel velger å skrike ut min protest, er det fordi det allerede har summet i redaksjonen i flere dager. Temaet herreshorts dukker opp i alle kanaler. I sosiale medier, på kafeer, selv blant folk som vanligvis ikke bryr seg filla om verken mote eller moral. Det diskuteres. Det ertes. Det flires. Ærlig talt, sier folk. Menn bør ikke gå i shorts. I hvert fall ikke på jobben.

Kritikken går som følger: Det er ulekkert. Ferdig.

Ulekkert. Ustilig. Man blir tvunget til å se på mannelegger. Kanskje tilogmed knær. Noen legger har til og med hår! Det må vi slippe!

(Min andre kollega David mente sågar det var uhygienisk, når man kunne risikere å skumpe borti nakne mannelegger for eksempel under lunsjbordet i kantina. Han hadde dog ikke noe godt svar på hvorfor det var mindre hygienisk med herrelegger enn kvinnelegger, og dermed måtte han tilbaketråkke argumentasjonen til «ulekkert», han også)

Til dette vil jeg si følgende: Jeg kan godt godta, reint følelsesmessig, at mannekropp er mindre sexy enn kvinnekropp. Uten å gå i detaljer omkring min seksuelle legning vil jeg anta at dette er nokså ukontroversielt. Det er kvinnekropp som brukes i reklame. Det er kvinneansikter som er på forsidene av magasinene, det er kvinnekropp som selges. Samfunnet ser på kvinnekropp som (potensielt) sexy, mens mannekropp i beste fall er morsom, men vanligvis bare litt ekkelt.

Dette kan vi menn leve med. Fordi vi menn får noe annet, av samfunnet, i bytte: Vi får muligheten til å framstå som tenkende vesener. Hvis jeg et øyeblikk kan få lov til å karikere kjønnsrollene i samfunnet litt, så er vi menn subjekter, ikke objekter. Vi er kloke, distingverte, kreative, lovende, flinke og smarte. Eller det motsatte, dumme, ubrukelige, håpløse, patetiske eller liknende. Men likevel! Vi har et spenn av muligheter, fordi samfunnet ikke ser på oss menn som først og fremst kropp. Vi er hode. Kvinner, derimot, er kropp. Avspist som pene eller ikke pene. That's it.

Joda, dette er for enkelt. Vi er et moderne samfunn hvor likestillingen har kommet lenger. Kanskje viser min karikatur heller til et samfunn vi har forlatt. Et middelaldersk mørkemann-samfunn, hvor tungsindige (og helt sikkert sprengkåte) prester setter standarden og definerer vår moral.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Men når du sier til alle landets menn at shorts er et «IKKE-antrekk», sier du ikke egentlig noe helt annet? Sier du kanskje: «NEI! Dere menn har ikke kropp! Dere har hode! Dere skal ikke synes! Dere skal tenke!»

Men sånn kan vi rett og slett ikke ha det. Kvinner har i mange år slåss for retten til begge deler. Kvinners kamp for å være stolt av kroppen sin, enten den er lang eller bred, hvit eller svart, pære-, melon-, agurk- eller papayaformet har vært avgjørende for kvinnefrigjøringa. Da skal vi da for huleste ikke nekte menn det samme? Free the nipple! Men free for helvete hårete legger også!

Denne shorts-hetsen er slutshaming av middelaldrende menn! Men i virkeligheten er det ikke dem du rammer. I stedet ødelegger du for kvinner! Du stikker en nålespiss BH-spile rett i hjertet til kampen for likestilling! Kampen for at både menn og kvinner skal kunne være stolte av både sin kropp og sitt hode. Inkludert sine bleike, hårete legger.

Så derfor, på vegne av alle menn, både små og store, tykke og tynne, brune og bleike, hårete og glatte, vil jeg si følgende: Det er vår kropp! Det er våre legger! Se dem! Lev med dem! Godta dem! Hvis ikke får vi aldri likestilling i dette landet!

(Dessuten bryr vi oss ikke om hva dere synes, så. Neida. Ikke i det hele tatt. Ha!)

Nyeste fra Dagsavisen.no: