Innenriks

– Jeg kommer gjerne tilbake

Bård Vegar Solhjell mener han aldri har vært bedre som politikere og at det ser lysere ut for SV enn på flere år. Likevel gir han seg. For nå.

Bård Vegar Solhjell gir seg som stortingsrepresentant for SV. Til Dagsavisen åpner han imidlertid opp for å gjøre comeback. – Men det er ikke noe jeg planlegger, sier han.

Onsdag ble det klart at han ikke tar gjenvalg til Stortinget og at han ønsker å forlate politikken. For en periode i alle fall.

– Jeg kommer veldig gjerne tilbake. Inga Marte Thorkildsen minnet meg på at hun forsvant ut, og to år etter, ved en tilfeldighet, kom hun tilbake. Jeg gjør også gjerne det, men jeg planlegger det ikke, sier Bård Vegar Solhjell til Dagsavisen.

– Du hadde en gang lederambisjoner. Har du sluttet med det?

– Ja. Jeg kan herved bekrefte at jeg ikke ønsker å bli leder av SV.

Les også: Bare Audun igjen

Profilene utgår

Solhjell er tredjemann i rekken av SV-sluggere som takker for seg:

Nestleder Snorre Valen gir seg på Stortinget. Det samme gjør Heikki Holmås.

Bildet som tegner seg i pressen, er at dette er dårlig nytt for partiet som så vidt har begynt å heve seg over sperregrensen.

– Når vi går nå, er det individuelle valg som i sum blir et generasjonsskifte. Man føler seg uunnværlig, men kanskje det nettopp er fornyelse som er viktig nå? Jeg heller mot at styrken ved å få inn nye mennesker er større enn tapet ved oss, sier Solhjell.

Flere sentrale SV-ere Dagsavisen har snakket med, mener «mannefallet» heller er et tegn på at det går bedre i SV enn at det er krise. Solhjell deler den forståelsen.

– Jeg fortsatte som nestleder lengre enn hva jeg hadde tenkt fordi det så dårlig ut for SV. Jeg trakk meg i høst fordi jeg synes det så bedre ut mot 2017 enn det har gjort på mange år. Jeg har større tro på SV i 2017-valget enn jeg hadde ved valgene 2015 og 2013, og da føles det litt lettere å gå, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ikke tro på rotasjon

SV-leder Audun Lysbakken forklarer byttet med SVs uttalte mål om å ha rotasjon i sentrale verv, og at det er et uttalt mål å få flere kvinner inn i stortingsgruppa. Solhjells valg er ikke basert på noen av hensynene.

– Skal du bli en god politiker handler det om hardt arbeid, læring og utvikling. Det tar lang tid før man blir så kjent at man når ut til mange folk. Det tok meg ti år fra jeg var partisekretær til jeg ble på et rimelig anstendig nivå som politiker. Jeg mener heller at for mange slutter for raskt. Det vi også trenger, er nye ansikter og ideer. Jeg har gjort et personlig valg fordi jeg ønsket å gjøre noe annet.

– Du snakker hele tida om «noe annet», men hva er det?

– Å sitte på Stortinget er den største æren du kan få. Du kan ikke gjøre det 90 prosent. Jeg vil gjøre noe annet, men nøyaktig hva, vet jeg ikke. Men jeg slutter ikke fordi det er viktig med rotasjon. Som politiker føler jeg at jeg har mye å gi.

Les også: Kaski tenker på Stortings-plassen

Litt leit

Det siste døgnet har det strømmet på med hyllester av ham som politiker fra både høyre- og venstrefløy i norsk politikk, som sier de vil savne ham i politikken.

– Angrer du litt nå?

– Det er nøye gjennomtenkt. Jeg var i tvil og det var en tung avgjørelse. Jeg synes det er leit. Jeg har elsket jobben min og det blir rart. Men det er godt å slutte når jeg ser hvor stor respekt jeg har hos medspillere og motspillere, sier Solhjell.