Innenriks

Regjeringen har fulgt 0 miljøråd

I spørsmål om oljeutlysninger har Solberg-regjeringen lagt alle råd fra Miljøverndirektoratet i skuffen, og er den dårligste regjeringen på 14 år. Det viser en oversikt fra Naturvernforbundet.

– Solberg har satt norgesrekord i å bryte alle miljøfaglige advarsler. Det er tragisk, sier leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken.

Naturvernforbundet har siden 2002 gått gjennom alle utlysninger på norsk sokkel og sammenlignet med miljøråd fra Miljødirektoratet gitt i forbindelse med ordinære konsesjonsrunder og tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO).

Oversikten viser at:

Bondevik 2-regjeringen fulgte 30 prosent av miljørådene.

I hele Stoltenbergs regjeringsperiode fulgte man rådene i 20 prosent av tilfellene.

Solberg-regjeringen har tatt null miljøråd til følge.

Les også: Tror på god butikk i Barentshavet

Bryter på avtalen

I 23. konsesjonsrunde advarte Miljødirektoratet mot å åpne 28 blokker av miljøhensyn.

Også Norsk Polarinstitutt frarådet oljevirksomhet i flere av blokkene i den 23. konsesjonsrunden.

Like fullt lyste olje- og energiminister Tord Lien ut alle de omstridte blokkene.

– Miljødirektoratet frarådet å åpne for boring i disse blokkene på grunn av sjøfugl, fiskeressurser eller fordi det er innenfor iskanten hvor det er høy biologisk produksjon. Men denne regjeringen har valgt å sette all kunnskap til side og tar rett og slett ikke miljøhensyn. De bryr seg ikke om advarselen fra Miljødirektoratet, sier Haltbrekken.

I tillegg til å bryte miljøråd, er det også brudd på samarbeidsavtalen med KrF og Venstre, mener Haltbrekken.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kakefeiring

1. oktober 2013 ble Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide hyllet av miljøorganisasjoner utenfor Stortinget.

Kake ble servert for å feire sentrumspartienes gjennomslag: Havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja vernes mot oljeboring og konsekvensutredning denne perioden og man skal ikke iverksette petroleumsvirksomhet eller konsekvensutredning i havområdene ved iskanten, heter det i samarbeidsavtalen.

Kakebiten sitter nå i vrangstrupen, siden de nordligste blokkene i 23. konsesjonsrunde grenser inn mot den tidligere definisjonen av iskanten.

– Vi har feira dette som en seier og har hele tida trodd områdene nær iskanten var berget. Men nei, regjeringen bryter dette også. Et så soleklart brudd på samarbeidsavtalen må få konsekvenser, sier Haltbrekken.

Les også: Tre utvinningstillatelser i nyåpnet leteområde i Barentshavet

Kampen fortsetter

– Dette er ikke i tråd med innholdet vi så i den enigheten, erkjenner Venstre-nestleder Ola Elvestuen.

Men hvilke virkemidler Venstre vil ta i bruk, ønsker ikke Elvestuen å gå nærmere inn på.

– Det har vært en lang kamp, og den vil fortsette, uten at jeg skal fortelle hvordan det skal gjøres, svarer Elvestuen.

– Men det er det alle lurer på. Hva skal Venstre gjøre med dette?

– Det er ikke her vi ønsket å være. Vårt problem er at Ap og Sp også er for dette.

– Hvis dere mener det ikke er «i tråd» men avtalen, kan Venstre forlate samarbeidet?

– Vi vurderer hele tida helheten av samarbeidsavtalen. Den har andre elementer, som Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe), som også har et annet flertall på Stortinget.

– Så Venstre satser på å bevare LoVeSe, men gir opp 23. konsesjonsrunde?

– Nei, det er ikke det jeg sier. Kampen om iskanten fortsetter. Det er hva som faktisk gjøres, som er det avgjørende. Det er den fysiske aktiviteten som er skadelig. Så er ikke dette i tråd med innholdet vi forhandlet inn, men avtalen er en forpliktelse og vi vurderer hele tida helheten.

Les også: – Hva er det de tenker med?

Konsekvenser

Klima er imidlertid blitt en stor hodepine for Venstres samarbeid med regjeringen. En annen klimanyhet som smerter, er at klimautslippene øker. I 2015 gikk utslippene opp med 1,5 prosent sammenlignet med 2014.

Venstre-leder Grande rykket ut og gjentok klimatrusselen fra Venstres landsmøte: Dersom regjeringen ikke leverer tidenes klimabudsjett til høsten, kan regjeringen takke for seg.

– I fjorårets budsjett ble vi enige om å gå igjennom Grønn skattekommisjons utredning og komme med tiltak som skal gi reduksjoner i utslippene i budsjettet i 2017. Skal vi være enig i budsjettet, må dette på plass, sier Elvestuen.

Les også: Havfiskeflåten venter med å fiske i nye områder i Arktis

Avviser opptelling

Statssekretær i Olje- og energidepartementet, Kjell-Børge Freiberg, sier han ikke vil gå god for Naturvernforbundets opptelling.

– I forbindelse med høringen til 23. konsesjonsrunde mottok departementet innspill fra en rekke myndighetsorganer, organisasjoner og selskaper. Vår rolle som politikere er å avveie hensyn. Stortinget var fullt ut oppmerksom på de synspunkter Dagsavisen viser til da et bredt flertall besluttet å åpne Barentshavet sørøst for petroleumsvirksomhet i 2013. Stortingsflertallet sluttet seg også til rammer for 23. konsesjonsrunde som ivaretar hensynet til miljøverdiene som følger iskanten. Departementet har nå tildelt nytt areal i tråd med det Stortinget har besluttet. Med dette viderefører vi den leteaktiviteten i Barentshavet som har pågått siden 1980, skriver han i en e-post.

Les også: Spår gass-fest for Norge

Miljødirektoratet: – Klar over at råd ikke blir fulgt

– Vi gir miljøfaglige råd til forslaget til utlysinger av blokker. Disse blir vurdert og sammenstilt med andre hensyn før det avgjøres hvilke blokker som lyses ut og eventuelt tildeles. Vi er klar over at mange av våre miljøfaglige anbefalinger ikke blir tatt til følge. Avgjørelsen fra Regjeringen tar vi til etterretning, skriver Ingun Larsen, kommunikasjonsrådgiver Miljødirektoratet i en e-post til Dagsavisen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: