Av Anne Marjatta Gøystdal
Temaet sto sentralt da SV-lederen talte til partiets landsstyremøte i Oslo lørdag.
– Vi støtter kvinnekamp for alle norske jenter, også i konservative, muslimske miljøer. Jentene skal vite at de har allierte på venstresiden i norsk politikk, sa Lysbakken.
Innlegg i Aftenposten og flere medier fra selvtitulerte skamløse arabiske jenter har gjort inntrykk, fortalte han landsstyremøtet. Det samme gjorde Faten Mahdi Al-Hussaini da hun i et intervju med A-magasinet snakket om sin erfaring med å bli utstøtt. Al-Hussaini ble landskjent da hun i fjor var en av initiativtakerne til en storstilt demonstrasjon mot IS.
– Dette aksepterer vi aldri. Alle norske jenter skal ha makt over sitt eget liv, sa SV-lederen.
Les også: Klart for nye fjes
En voksen å snakke med
Lysbakken erkjenner at han ikke har alle svarene, men vil søke råd om hva som vil hjelpe hos innvandrerungdommen selv, minoritetsrådgivere og hos SVs eget etniske likestillingsutvalg.
Mye av løsningen ligger i bedre kompetanse og oppfølging fra skole og andre tjenester slik at de unge har voksne å snakke med, mener han. Han foreslår:
Tidobling av antall minoritetsrådgivere på skolene fra 30 til 300.
Kompetanseløft i førstelinjetjenester som lærere, barnevern, helsestasjon.
Økt støtte til frivillige organisasjoner som gjør en innsats mot æreskultur.
Norsk imam-utdanning.
Å trekke økonomisk støtte til trossamfunn hvis religiøse ledere fremmer sosial kontroll av kvinner.
Bo- og støttetilbudet til ungdom som trenger beskyttelse, må bli bedre og mer fleksibelt.
Søkelys på trossamfunn
Lysbakken fremhever at det blir viktig å legge press på konservative trossamfunn og andre miljøer hvor holdninger om æresbegrep står sterkt.
– Det kan ikke være en selvfølge at trossamfunn skal få like mye penger uansett hvordan de behandler jenter og kvinner, sier han.
Den kommende stortingsmeldingen om tros- og livssynspolitikk, som legges fram til høsten, kan utformes slik at støtte kan trekkes hvis det er åpenbart at religiøse leder fremmer æreskultur og sosial kontroll, mener Lysbakken.
Hvis områder står i fare for å bli segregerte, bør staten gripe inn og ruste opp på samme vis som i Groruddalen i Oslo, foreslår han. Om han anser satsingen som en suksess, svarer han:
– Satsingen er ikke ferdig, men i Norge i dag har vi ikke den segregeringen du ser i mange andre europeiske land. Så dette er noe vi må bygge videre på. (NTB)
Les kommentar: Mye opp og ned for SV (Arne Strand)