Innenriks

Sukker øker faren for å få leverkreft

– Det kommer stadig flere studier som viser at sukker i kostholdet er skadelig, sier professor Kaare Norum.

Professor i ernæring Kaare R. Norum mener det burde vært høyere avgifter på sukker. Det mener han burde vært brukt til å subsidiere sunn mat, som frukt og grønnsaker. FOTO: MIMSY MØLLER

– Flere undersøkelser har vist at overvekt og fedme gir økt risiko for leverkreft. Det er to faktorer i kostholdet som kan føre til overvekt: Mengden sukker og mengden fett man får i seg, sier Kaare R. Norum til Dagsavisen.

Norum er professor i ernæringsvitenskap og har ledet Statens ernæringsråd.

Les også: Mye sukker kan gi demens

Farlig kosthold

En forskergruppe ledet av Marin E. Healy ville undersøke betydningen sukker hadde for utviklingen av leverkreft. De musene som hadde lite sukker i dietten hadde nesten ikke kreft. Mens mus som hadde spist mye sukker, hadde oftere og flere kreftsvulster i leveren. Den mest utsatte gruppa var den som hadde et vestlig kosthold. Det vil si en kombinasjon av mye fett og sukker i kosten. Funnene ble nylig publisert i det velrenommerte tidsskriftet Nature.

– Det kommer stadig flere studier som viser at sukker i kostholdet er skadelig, nå også for kreftutviklingen, sier professor Kaare Norum. – Det er kanskje ikke så rart, da vi vet at kreftceller foretrekker druesukker som brensel.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Blogg om mat

Professor Kaare R. Norum har skrevet om denne forskningen på sin ernæringsblogg «Pottiter og brød». Han mener man gjør altfor lite i dette landet for å forsøke å påvirke hva folk spiser.

– Vi må ta konsekvensene av det vi vet. Det som betyr noe er tilgjengelighet og pris. Man må sette opp prisen på usunne matvarer, slik man har gjort med alkohol og røyk. Det man får inn ekstra i statskassen kan man bruke til å subsidiere sunn mat, sier Norum og mener at frukt, bær og grønnsaker må gjøres billigere.

Les også: Færre drikker brus

Skjer lite

– Det skjer lite enten vi har rødgrønn eller blåblå regjering. Næringslivet har et for sterkt grep om politikken. Norum mener det burde gå mye klarere fram av matvarene hvor mye sukker de inneholder – enten det er brus eller ketsjup.

Godteri og brus burde holdes unna steder der barn ferdes, mener han.

– Hvorfor skal godteri selges i barnehøyde i butikkene, eller hvorfor skal kinoene bugne av godteri, popkorn og brus? Jeg vet jeg høres ut som en sur, gammel mann. Men brusautomater og kiosker bør holdes langt unna skoler.

Kaare Norum mener også at markedsføringen av sukkerholdige varer bør reguleres.

Forbud mot reklame

– Det burde ikke være lov å reklamere for brus og sukkertøy i barneblader eller på TV. Noen må si skikkelig fra om dette, sier Norum.

Han tror at en ordentlig skolemat-ordning kunne motvirket det dårlige kostholdet blant barn.

– Det viser seg at de barna som får skolefrokost legger på seg langt mindre enn andre barn. Selv de som får frokost både på skolen og hjemme – det vil si to ganger.

Les også: Kuer uten kunder