Innenriks

Se, en venstremann som liker Ap

Mens partileder Trine Skei Grande har lite pent å si om et samarbeid med Ap, har Bergen Venstre bare gode erfaringer. Det vil Venstre nasjonalt også oppleve om de bare tør å prøve, mener Trond Giske.

Bilde 1 av 2

Fra talerstolen gjorde Venstre-leder Trine Skei Grande det klart at Venstres foretrukne alternativ i 2017-valget er en blågrønn regjering med Høyre, Venstre, KrF – og kanskje MDG.

Hun gjøv løs på tanken om at Venstre vil ha det bedre i et Arbeiderparti-samarbeid enn med dagens borgerlige koalisjon, og la fram en lang liste med saker hvor Venstre har forsøkt å få med seg Ap, men hvor Ap har sviktet dem.

«Støres tilbud til oss er å gå tilbake igjen til 2013. Det er et så dårlig alternativ at selv SV prøver å glemme at de var med på det», sa Grande.

Men over de sju fjell er det ikke så verst å være venstremann i et Ap-ledet byråd.

– Det er et godt og tillitsfullt samarbeid i Bergen. Jeg er veldig fornøyd med samarbeidet med Ap og med å ha Harald Schjelderup som sjef, sier Venstres byråd for sosial, bolig og inkludering i Bergen, Erlend Horn.

Les også: Venstre dropper todeling av foreldre-perm

Roser byrådslederen

Før valget i 2015 var Horn en av de skarpeste kritikere av Ap, og Venstre i Bergen gikk til valg på et borgerlig byråd. Etter valget snudde det. En viktig faktor var at Ap ga Venstre medhold i den omstridde bybanesaken. En annen faktor er at de gir Venstre gjennomslag på to viktige områder: Miljø og innvandring.

– Jeg mener Ap og Venstre i Bergen er mer like enn hva jeg opplever partiene er nasjonalt. Ap Bergen er grønnere og mer innvandringsliberalt enn sitt moderparti. Det er viktig å ha med seg for å forstå hvorfor vi samarbeider, sier Horn.

– Venstrefolk anklager Ap for å være maktarrogante. Hva er din erfaring?

– Nasjonalt er jeg enig i at Ap er arrogante. Men i Bergen er det ikke slik og det tror jeg handler om person. Jeg er full av beundring for byrådslederen: Han viste lederskap om bybanen og han er en moderat Ap-mann som forstår Venstre godt selv om han ikke er enig i alt.

– Om Ap vil ha dere på laget, bør Støre få noen råd fra Schjelderup?

– Jeg kjenner ikke Støres lederstil. Men Schjeldrup er en flink og inkluderende leder. Jeg tror mange i Ap kan lære mye av han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Prøv oss

Ap-nestleder Trond Giske mener Venstre ville hatt samme positive erfaring som Bergen Venstre, dersom partiet turte å samarbeide med Ap nasjonalt.

– Harald Schjelderup representerer noen av de aller beste sidene ved Ap: Ansvarlighet, gjennomføringskraft og samarbeidsvilje for å få ting gjort. Jeg tror de kvalitetene Venstre erfarer med Schjelderup og Bergen Ap, vil de også erfare med Arbeiderpartiet sentralt hvis de utforsker det, skriver Giske til Dagsavisen.

Forut for kommunevalget i 2015 sank det inn en erkjennelse i Ap om at veien til makt går igjennom samarbeid.

Ap forsøkte å rise av seg stempelet som en dårlig samarbeidspartner, og åpnet seg for å søke nye og uvanlige allianser, noe som ga dem makt i Bergen og Oslo.

Selv om Grande ikke ser ut til å tro på de nye Ap-taktene, holder Giske døra åpen for nye allianser mot 2017:

– Venstre har samarbeidsavtale og støtter FrP og Høyre i regjering. Det respekterer vi. Våre dører står åpne for et samarbeid om en bedre kurs for Norge, for full sysselsetting, offensiv klimapolitikk, bedre skole og trygg eldreomsorg. Ap styrer i mange kommuner og fylker sammen med partier i sentrum, det gir gode politiske løsninger, skriver Giske.

Les også: Venstres makt går gjennom Ap

Blågrønn

Horn i Bergen er ikke så Ap-frelst at han mener venstre er veien å gå for Venstre i 2017, men han er mer åpen for muligheten enn partileder Grande:

– Venstre bør gå til valg på en et borgerlig alternativ, hvor vi ikke utelukker samtaler med noen, men med mål om et sentrum-høyre-samarbeid uten Frp. Det er der vi har mest å hente.

– Det betyr også samtaler med Ap?

– Et ansvarlig parti bør søke samarbeid og ansvar. Det motsatte har jeg ikke sansen for. I 2009 satte vi oss helt på sidelinjen fordi vi ikke var åpne for samarbeid. Det må ikke gjenta seg. Men alt har en grense, vi må kunne stå inne for det man blir enige om.

– Hvis Ap nasjonalt opptrer som Ap i Bergen, mer grønn og innvandringsliberal, kan vel Venstre gjenta bergenssuksessen nasjonalt?

– Men hvis Ap er villig til å komme oss i møte på dette, er det interessant, sier Horn.

Les også: Ap går for flertall eller alenegang

Nyeste fra Dagsavisen.no: