Innenriks

Vil fjerne Røe Isaksens fraværsgrense

Regjeringens bestemmelse om å innføre fraværsgrense i videregående skole er feilslått, mener SV, som vil ta opp debatten i Stortinget.

– Vi tar en stor risiko hvis vi med åpne øyne gjennomfører noe som så mange nå advarer om at vil gi en økning i frafallet i norsk skole, sier Audun Lysbakken, leder for SV.

Det var i gårsdagens Dagsavisen at de to bilmekanikerlærlingene Sussen Høen-Vestrheim og Ronny Tøsti fortalte at de trolig ikke ville fullført videregående skole, dersom fraværsgrensen, som blir innført neste skoleår, gjaldt da de gikk på skolen.

Siden kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i fjor sommer bestemte at landets videregående skoler skal ha en fraværsgrense på 10 prosent i hvert enkelt fag, har ulike ungdomsorganisasjoner, blant dem Elevorganisasjonen, markert sterk motstand. Frykten er at elever som allerede har nådd grensen for maksimalt fravær, vil la være å skjerpe seg senere i året, da de likevel ikke vil få karakter i faget.

Les også: Frykter flere elever vil droppe ut med strengere krav

– Ødelegger for skolen

Neste uke vil SV fremme et forslag om at 10-prosentsreglen skal oppheves, og utfordre de andre partiene til å diskutere bedre alternativer for å få bukt med skulking i videregående skole.

– Vi deler ønsket om å bekjempe skulk, men denne altfor rigide regelen vil ødelegge for skolens mulighet til å hanke inn elever som sliter, og hjelpe dem å gjennomføre skolen, sier Lysbakken.

Han mener 10-prosentregelen vil ramme yrkesfag veldig hardt, da de har enkelte fag med få timer, og at det dermed vil være lite som skal til for at elevene mister sin standpunktkarakter.

– Det var mange lærere som ville gjøre noe med fraværspraksisen, da elevene tidligere hadde krav på vurdering uansett hvordan de presterte i timene, og hvor mye de var borte. Denne forskriften er nå endret fra og med neste skoleår, slik at lærerne i større grad kan la dette telle inn i vurderingen av elevenes standpunktkarakter. Det kan gjøre at skulk vil koste elevene mer enn før. Vi burde sett hvilken effekt dette fikk, før vi eventuelt innførte tiltak som fraværsgrense, sier Lysbakken.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Elevstreik

Han mener debatten nå har endret seg såpass at Stortinget må be regjeringen reversere fraværsgrenseregelen.

– Motstanden både faglig og fra elevene har kommet mer til syne. Hvis vi i mai står med en elevstreik, så kan ikke Stortinget vende ryggen til det, sier Lysbakken.

Les også: Gir skolen «total makeover»