Innenriks

Kronprinser i skattekrangel

Hvis Ap ikke reverserer regjeringens skattekutt, må de være ærlige på hvilke satsinger de ikke får råd til, mener Bent Høie. – Velgere får svar i 2017, sier Trond Giske.

Bilde 1 av 2

– Nå sier både nestleder Trond Giske og Ap-leder Jonas Gahr Støre at det er vanskelig å reversere regjeringens skatteletter. Jeg er selvfølgelig glad om de lar skattenivået ligge, men hvis de mangler politisk evne og vilje til å røre skattenivået, må de også ta konsekvensen av det. Da kan de ikke late som om de har penger til ulike tiltak, sier Høyre-nestleder Bent Høie.

Han viser til at Støre i et VG-intervju kalte skattekuttene «irreversible». På gårsdagens Politisk Kvarter på NRK erkjente Giske at «det er ikke alltid like lett å heve skatter som å senke dem».

– I 2005 aksepterte vi at skattekuttene som Per-Kristian Foss (H) og Erna Solberg (H) innførte, ikke var mulig å gjøre om. Hva som blir mulig å gjøre om i 2017, skal vi svare på i 2017, sa Giske.

Les også: Nå vil hun ha mer skattekutt

Krever kuttliste

Regjeringen smykker seg med at de hittil i sin regjeringsperiode har gitt 18 milliarder kroner i skatteletter. I sine alternative budsjetter har Ap mer penger å rutte med fordi de avlyser skattekuttene. Om kuttene likevel blir stående, gir det naturlig nok mindre inntekter. Derfor krever Høie en kutteliste fra Giske:

– Ap fremstiller løftene i sine alternative budsjett som løfter de reelt har tenkt å innfri. Uten skattepengene kan de glemme mer penger til kommunene, ledighetspakke og en ekstra milliard til sykehusene. Hvis de lar skattelettene stå, betyr det at de har samme økonomiske ramme som oss, og da må Ap vise hvordan de vil prioritere. Vi har klart å få til skattekutt og velferdsløfter fordi vi har prioritert, sier Høie.

– Vi utelukker ikke at noe kan reverseres. Men vi kan ikke svare på dette før vi ser hvor mye ugagn Høyre har gjort på fire år i regjering. I 2017 skal vi fortelle velgerne hva vi vil gjøre, svarer Trond Giske.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Historiske utgifter

Han peker imidlertid på at det finnes andre måter å få penger inn i budsjettet på enn bare skatt, som vekst og oljepenger:

– Jeg skjønner at Høie er bekymret for økonomisk vekst da den er lavere under Høyre enn med oss i regjering. Vi vil få mer vekst i økonomien og det vil også være rom for innfasing av oljepenger: Vi vil ikke pøse på så uhemmet som Høyre, men noe blir det. Da kan vi la være å bruke handlingsrommet på skattekutt, men heller satse på tiltak som får arbeidsledigheten ned, sier Giske og legger til:

– Det som er paradokset under Høyre-styret, er at de bruker rekordmye oljepenger og gir store skattekutt til de rikeste, men likevel får 40.000 flere arbeidsledige. Resultatet er historiske utgifter til trygd og arbeidsledighet, sier Giske.

Les også: Intet skatteforlik i mars