Innenriks

Drømmer om en grønn statsminister

Talsperson Rasmus Hansson drømmer allerede om stortingsvalget i 2017, og at et MDG på vippen kan peke ut tidenes mest miljøvennlige norske statsminister. Men blir det Erna eller Jonas?

– Vi sier til velgerne: «Putt oss på vippen – og vi vil gi dere tidenes mest miljøvennlige regjering», sier Miljøpartiet De Grønnes (MDG) talsperson Rasmus Hansson til Dagsavisen.

I går åpnet han MDGs landsmøte, lagt til Quality Hotel 33 på Risløkka, og igjen viste MDG at de ikke er helt som andre partier: Mange av de grønne landsmøtedelegatene ankom Økern per kollektivtrafikk, på sykkel, med elbil eller egen elbuss. I helgen skal de langtidsplanlegge og velge ny talsperson ved siden av Hansson, enten Une Aina Bastholm, eller Hilde Lengali.

Les også: Bastholm innstilt som MDG-leder

Historisk jubelår

Fortsatt er Rasmus Hansson MDGs enslige svale på Stortinget, men det har skjedd mye med MDG på det knappe året som har gått siden fjorårets landsmøte i Stavanger. Utropt til kommunevalgets store vinnere i fjor høst, et definitivt nasjonalt gjennombrudd med minst 300 nye folkevalgte, og styringsmakt i flere norske byer, ikke minst i Oslo.

Det er særlig suksessen med makt i Oslo som nå gir Rasmus Hansson håp for at MDG fra neste år kan gjøre det samme på riksplan. De har sikret Aps Raymond Johansen en posisjon som byrådsleder. Neste år kan de komme på vippen, og være det partiet som peker ut Norges neste statsminister, håper Hansson. Han brukte store deler av sin landsmøtetale i går til å snakke om dette.

– Siden landsmøtet i fjor har vi fått politisk makt og gjennomføringsmulighet. Og vi har klart å bruke den makta vi fikk av velgerne til akkurat det vi ville: Å få Ap og SV i Oslo med på en mye grønnere politikk enn de hadde tenkt å lage selv. Vi er kjempefornøyde med det samarbeidet, og vi leverer så det lukter svidd i media, hevder Hansson overfor Dagsavisen.

Les også: En utfordrer fra grasrota

Mot valget i 2017

Han mener Oslo-modellen er en stor inspirasjon for MDGs videre vei mot stortingsvalget i 2017.

– Vi har vist i Norges største by hva vi kan gjøre hvis vi får muligheten, og det er det vi kommer til å fortelle velgerne. Det folk får i Oslo, er det de vil få på nasjonalt plan. Hvis velgerne gir oss den makta som skal til for å vippe flertallet i Stortinget, skal vi sørge for at vi får tidenes mest miljøvennlige statsminister i Norge.

– Men hvem blir det, Høyres Erna eller Aps Jonas?

– Nei, det vil jeg ikke si noe om nå. Vi har nok partier i Norge som forhåndsannonserer hvilket regjering de vil ha. Det var jo nettopp dette vi viste i Oslo: Dette er et forhandlingsspørsmål for oss. Vi holder fast på vår blokkavhengighet, eller rettere sagt: Vår ideologi-uavhengighet. Vi lover bort en miljøpolitikk, så får vi se hvilken blokk vi får. For å sitere Maos etterfølger, Deng Xiaoping: «Det spiller ingen rolle hvilken farge katten har, så lenge den fanger mus», smiler Hansson, tydelig fornøyd med denne siste.

Les også: Ap går for flertall eller alenegang

Politisk aggresjon

Hansson er ikke med på at MDG også på nasjonalt plan har valgt rødgrønn side, slik de har gjort i Oslo.

– I mange Oslo-folks bevissthet er dere vel nå solid plassert på venstresida?

– I så fall er det fordi Oslo-folk er så Oslo-sentrerte at de ikke følger med på hva vi gjør andre steder. Rett sønnafor Oslo, i byer som Moss og Tønsberg har vi et flott miljøsamarbeid med Høyre. Vi viser i praksis at vi presser i begge retninger.

– Men uttalelser fra Høyres kant tyder jo på at også Høyre plasserer dere på venstresida? Tror du Høyre vil samarbeide med dere på nasjonalt plan?

– Høyre i Oslo, og noen ganger Høyre på Stortinget, de følger jo ikke med på hva deres eget parti gjør en gang. Den veldig aggressive tonen til Høyre i Oslo og iblant i Høyre i Stortinget, den vitner om manglende kunnskaper om hva Høyre selv driver på med. Dette tar vi med knusende ro. Den dagen Høyre kommer i Aps situasjon i Oslo, at de må gå til oss for å få makt, så er jeg temmelig rolig på at pipa i Høyre da får enn annen låt enn de har hatt ved et par anledninger, når de driver og skal gjøre oss verre enn Rødt. At vi samarbeider med Ap, gjør ikke oss til sosialister. Det gjør oss til gode forhandlere.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Fornøyde folk

Rasmus Hansson tar også «med knusende ro» at Oslo-byrådets miljøpolitikk har blitt både kontroversiell og forhatt også blant en del vanlige oslovelgere. Særlig planene om å droppe E18 og innføre bilfritt sentrum har satt sinnene i kok. MDG har også falt på meningsmålingene det siste året, og vaker et sted under sperregrensen.

– Vi har duppa litt på målingene, ja, men det er jo ikke snakk om mer enn en prosent opp og ned. Men vi skal helt klart skjerpe oss og jobbe hardere mot valget neste år. Og når det gjelder den aggresjonsbølgen vi får midt i fleisen i Oslo nå, så tåler vi å stå i den. Det blir som den stormen som møtte helseminister Dagfinn Høybråten og røykeloven i sin tid. Det var helt fabelaktig hvor fort det svingte fra voldsom aggresjon og fantasifulle dommedagsprofetier, til at folk ble kjempefornøyde med et røykfritt miljø. Slik tror vi det blir med bilfritt sentrum også. Vi kommer til å gjennomføre dette i ro og makt, og så kommer folk i Oslo til å bli knallfornøyde, og enda gladere i byen sin.

Les også: Vil ta i bruk ulike bomtakster i Oslo

Nyeste fra Dagsavisen.no: