Innenriks

Polet åpent i høytidene

Da var det klart. Vinmonopolet holder åpent påskeaften. Neste år.

Etter forhandlinger er nå Funksjonærklubben i Vinmonopolet og bedriftsledelsen enige om kompensasjon for å jobbe påskeaften, pinseaften og nyttårsaften. Dermed blir det åpne polutsalg lørdager i høytidene.

Helge Storvik er leder i funksjonærklubben og fornøyd med forhandlingsresulatet.

 Vi krevde at åpningstidene disse dagene skulle være fra klokka 10 til 14, men vi måtte gå med på at utsalgene kan være åpne til klokka 15, sier han til HK-Nytt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Stortinget vedtok i desember 2014 at Vinmonopolet kan holde åpent de tre lørdagene i forbindelse med høytider. Enn så lenge har ingen utsalg holdt åpent. Årsaken er at disse lørdagene er fridager i de ansattes tariffavtale. Etter forhandlingene, som ble avsluttet tirsdag ettermiddag, er partene enige om at dagene fremdeles er fridager. Det skal være frivillig å jobbe disse dagene. De som velger å jobbe får et overtidstillegg på 200 prosent av lønna. De som etter vaktlista har arbeidsdag, og velger å jobbe, får i tillegg en fridag i kompensasjon. Jobber disse påskeaften, får de to fridager ekstra, melder HK-Nytt.

Les også: Sover i kø for vin

I funksjonærklubben er de klare på at ingen kan tvinges til å jobbe.

 For mange deltidsansatte kan dette blir litt ekstra penger i pungen, men folk kan takke nei til å jobbe, sier han videre.

Avtalen gjelder fra 1. august. Det betyr at nyttårsaften vil bli den første høytidsaftenen at Vinmonopolet kan holde åpent. Julaften, som regjeringen i første omgang også ønsket å holde åpent, ble ikke en del av stortingsvedtaket. Storvik opplyser om at Vinmonopolet selv vil avgjøre hvilke utsalg som eventuelt vil holde åpent.

  Det legger ikke vi oss opp i, sier han.

Mer fra Dagsavisen