Innenriks

AUF i nytt medlemsbråk

De andre ungdomspartiene mener AUF verver «luremedlemmer». En stygg karakterisering av engasjert ungdom, svarer AUF.

TAR AVSTAND: Generalsekretær Ragnhild Kaski i Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) tar sterkt avstand fra påstandene om at driver med                  koordinert medlemsjuks i ungdomspartiet til Arbeiderpartiet. Foto: Fredrik Varfjell/NTB scanpix

Onsdag skrev Dagbladet og Bergens Tidende at flere unge jenter var blitt meldt inn i AUF uten at de var klar over det. Jentenes historier er angivelig ikke enestående, og det har fått alle de andre ungdomspartiene, fra Rød Ungdom til FpU, til å stille to felles krav til AUF, skriver Dagbladet. De vil at AUF skal be Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) om hjelp til å rydde opp i medlemsrutinene sine, og offentliggjøre hvor mange såkalte 10-kronersmedlemmer de har i registrene sine.

LES OGSÅ: Frode Jacobsen innrømmet pengejuks i AUF – nå skal han rydde opp i Oslo Ap

«Luremedlemmer»

Lederen i Sosialistisk Ungdom mener medlemmer som har betalt 10 kroner for å signere underskriftskampanjer uten å vite at det er en innmelding for "luremedlemmer".

Generalsekretæren i AUF Ragnhild Kaski minner om at de fleste medlemmene til AUF er mellom 15 og 17 år.
– Dessverre blir noen av våre medlemmer ivrige i ønske om å engasjere flere. Men å påstå at dette er koordinert medlemsjuks tar jeg sterk avstand fra, sier Kaski og viser til at de jevnlig sender ut retningslinjer for verving. 
– Vi anbefaler også at de som er ute for å engasjere ungdommer går sammen med en som er mer erfaren, samt at man har temamøte om hvordan man rekrutterer til AUF.

 Engasjert ungdom

Hun vil ta avstand for å bruke begreper som "luremedlemmer" om 10-kronersmedlemmene.

– Det er en stygg karakterisering av ungdom som engasjerer seg i lokalmiljøet sitt, sier generalsekretær Ragnhild Kaski i AUF til Dagsavisen.

Kaski vil ikke si hvor mange som er 10-kronersmedlemmer i AUF.

God kontakt

– Vi anser alle våre medlemmer som likeverdige, derfor har vi kun AUF-ere – ikke enten A- eller B-medlemmer, sier Kaski, som minner om at de som ønsker å melde seg ut finner informasjon om dette på AUF sine hjemmesider, sier Kaski som sier de allerede har god dialog med LNU.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

LNU: Bistår gjerne

LNU bistår enhver medlemsorganisasjon som ønsker det. Seneste denne måneden besøkte de AUF.

– Vi består enhver medlemsorganisasjon hos oss som ønsker det. Men det er noen som vi tar med den enkelte medlemsorganisasjon, og ikke gjennom media, sier generalsekretær Martin Ulvestad Østerdal i LNU til Dagsavisen.

Senest denne måneden var LNU på tilsynsbesøk hos AUF og tok stikkprøver fra medlemsregisteret.

– Her fant vi ingen avvik. Da så vi kun på de medlemmene som har betalt mer enn 50 kroner. Det er de som genererer støtte til AUF, ikke 10-kronersmedlemmene, sier Østerdal.