Innenriks

AUF i nytt medlemsbråk

De andre ungdomspartiene mener AUF verver «luremedlemmer». En stygg karakterisering av engasjert ungdom, svarer AUF.

Onsdag skrev Dagbladet og Bergens Tidende at flere unge jenter var blitt meldt inn i AUF uten at de var klar over det. Jentenes historier er angivelig ikke enestående, og det har fått alle de andre ungdomspartiene, fra Rød Ungdom til FpU, til å stille to felles krav til AUF, skriver Dagbladet. De vil at AUF skal be Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) om hjelp til å rydde opp i medlemsrutinene sine, og offentliggjøre hvor mange såkalte 10-kronersmedlemmer de har i registrene sine.

LES OGSÅ: Frode Jacobsen innrømmet pengejuks i AUF – nå skal han rydde opp i Oslo Ap

«Luremedlemmer»

Lederen i Sosialistisk Ungdom mener medlemmer som har betalt 10 kroner for å signere underskriftskampanjer uten å vite at det er en innmelding for "luremedlemmer".

Generalsekretæren i AUF Ragnhild Kaski minner om at de fleste medlemmene til AUF er mellom 15 og 17 år.
– Dessverre blir noen av våre medlemmer ivrige i ønske om å engasjere flere. Men å påstå at dette er koordinert medlemsjuks tar jeg sterk avstand fra, sier Kaski og viser til at de jevnlig sender ut retningslinjer for verving. 
– Vi anbefaler også at de som er ute for å engasjere ungdommer går sammen med en som er mer erfaren, samt at man har temamøte om hvordan man rekrutterer til AUF.

 Engasjert ungdom

Hun vil ta avstand for å bruke begreper som "luremedlemmer" om 10-kronersmedlemmene.

– Det er en stygg karakterisering av ungdom som engasjerer seg i lokalmiljøet sitt, sier generalsekretær Ragnhild Kaski i AUF til Dagsavisen.

Kaski vil ikke si hvor mange som er 10-kronersmedlemmer i AUF.

God kontakt

– Vi anser alle våre medlemmer som likeverdige, derfor har vi kun AUF-ere – ikke enten A- eller B-medlemmer, sier Kaski, som minner om at de som ønsker å melde seg ut finner informasjon om dette på AUF sine hjemmesider, sier Kaski som sier de allerede har god dialog med LNU.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

LNU: Bistår gjerne

LNU bistår enhver medlemsorganisasjon som ønsker det. Seneste denne måneden besøkte de AUF.

– Vi består enhver medlemsorganisasjon hos oss som ønsker det. Men det er noen som vi tar med den enkelte medlemsorganisasjon, og ikke gjennom media, sier generalsekretær Martin Ulvestad Østerdal i LNU til Dagsavisen.

Senest denne måneden var LNU på tilsynsbesøk hos AUF og tok stikkprøver fra medlemsregisteret.

– Her fant vi ingen avvik. Da så vi kun på de medlemmene som har betalt mer enn 50 kroner. Det er de som genererer støtte til AUF, ikke 10-kronersmedlemmene, sier Østerdal.

Mer fra Dagsavisen