Innenriks

Klokker inn nye jobber

Ding, ding. Kaja ringer i klokken. Nav har skaffet en bruker ny jobb.

SE VIDEO OVER

Vi forbinder kanskje en skipsklokke og plinget i denne med salg i andre bransjer som eiendom eller aksjer? Noen vil kanskje si det er litt Gordon Gekko og «Wall Street», over en bjelle det skal ringes i ved hvert salg?

– Det er læring i dette. Når noen ringer i klokken, kommer andre til og vil vite hvordan brukeren fikk jobb. Det er mye god læring i historiefortelling, sier Nav-leder Edel Hegerholm om bjella hos Nav Bærum.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hjelp

Kaja Häggström (30) jobber i ungdomsavdelingen der hun er veileder. Hun er klar på at ringingen i klokken ikke er noen konkurranse og at om noen får brukere ut i jobb, er det ofte med hjelp fra kolleger.

– Det ligger som regel masse arbeid bak å få noen i arbeid, sier Häggström.

Selv er hun positiv til bruken av klokke, eller bjelle.

– I starten var det kanskje litt rart, fordi det tiltrekker seg litt oppmerksomhet, men det er bare positivt, sier veilederen.

Hver gang noen ringer i klokken blir de andre nysgjerrige. Dagsavisen så selv akkurat dette da vi testet bjella.

Les også: Norge er i ferd med å bli «gjør det selv»-landet

Lærer

– Man kommer fram til hverandre etterpå og spør; hva gjorde du? Hvordan fikk du til dette? Hvor lenge har du jobbet med denne saken?, sier Häggström.

– Så dere lærer av hverandre ved hjelp av denne bjella?

– Ja, vi gjør på en måte det, svarer veilederen.

Nav Bærum, i Sandvika, er landets største med 185 ansatte. Av deres brukere får rundt 60 prosent ny jobb. Nav-leder Hegerholm er klar på at det bare er å ringe i bjella, det er god butikk. En ungdom som faller utenfor og ikke kommer seg i jobb etter videregående koster mye.

– Hvis denne personen havner på uføretrygd viser utregninger at det vil koste et sted mellom 10 og 12 millioner kroner, sier Hegerholm.

– Når du hører den lyden, så er det en godlyd, avslutter hun.

Les også:  Abdullah flyktet fra Somalia - Mitt eneste selskap var skyggen