Innenriks

Raymond Johansen: Grønn vei til makt i 2017

I alle spekulasjoner og analyser av mulige regjeringskonstellasjoner etter valget i 2017 er det påfallende og naivt ikke å nevne ett parti.

Dagsavisen har tidligere intervjuet nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske, om  veien til makt i 2017.

Giske skisserte flere tenkelige samarbeidsalternativer som kan kaste statsminister Erna Solberg (H) ut av regjeringskontorene:

  • Ap, SV og Senterpartiet
  • Ap, KrF og Senterpartiet
  • Ap, KrF og Venstre
  • Ap alene

For tidligere partisekretær, og nå byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), er det et alternativ som glimrer med sitt fravær. Noe Johansen uttrykte i klartekst på sin Facebook-side:

«I alle spekulasjoner og analyser av mulige regjeringskonstellasjoner etter valget i 2017 er det påfallende og naivt ikke å nevne MDG. De gjorde et formidabelt kommunevalg. Vi er mange som nå høster spennende og viktig erfaring fra et nært samarbeid. I Oslo spiller AP, MDG og SV hverandre bedre(...)»

Fjerde største parti?

Til Dagsavisen utdyper Johansen uttalelsen.

– Miljøpartiet De Grønne (MDG) har en stortingsrepresentant nå. Men etter kommunevalget utgjorde MDG en betydelig kraft i mange av landets kommuner, og i Oslo sitter MDG i byråd. Det er ingenting som tyder på at ikke de også framover vil være et partiet å regne med. De kan fort ende opp med å bli Norges fjerde største parti, og det er ingen umulighet at de kan komme på vippen også nasjonalt, sier Johansen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Spiller Ap bedre

Ap-toppen valgte selv å rekke ut en hånd til det ferske partiet, som gjorde et historisk sterkt valg i Oslo. Det angrer han ikke på. Han mener MDGs deltakelse i byregjeringen i hovedstaden viser at partiet har vilje til å søke og forvalte makt.

Den grønne kraften i norsk politikk gjør også Arbeiderpartiet bedre, mener Johansen.

– De spiller oss bedre, med et sterkt fokus på miljø og klima. MDG har også et utålmodig bakland. Den utålmodigheten tror jeg alle de etablerte har godt av å møte, oss inkludert, sier Johansen.

Sp-leder: Enten er vi med i en regjering ellers er vi mot dem

Oljekonflikt

Johansen har samtidig forståelse for at det andre mulig samarbeidsutfordringer med MDG på nasjonalt nivå.

– Jeg vet også at det er mange utfordringer jeg slipper å ta stilling til i Oslo. En del problemstillinger knyttet til olje- og gassnæringen for eksempel, som har vært en viktig kraft i norsk industri, sier Johansen.

MDG har i sitt arbeidsprogram sagt at de vil redusere utvinningstempoet på eksisterende olje- og gassfelt med 50 prosent innen 2020, med sikte på å avvikle petroleumsvirksomheten fullstendig innen 20 år.

Mer fra Dagsavisen