Innenriks

Over til Nydalen – igjen

KOMMENTAR: Solberg, Jensen, Skei Grande og Hareide skal snakke ut om samarbeidet.

Da Nydalen-kvartetten møtte hverandre for ett år siden på samarbeidsavtalens fødested, et hotell i Nydalen, var temaet: Hvordan kan samarbeidet bli bedre. Når Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) møtes igjen på samme sted 1. mars, er temaet det samme. Hvordan kan samarbeidet bli bedre?

Sjansen er omtrent like liten for at det kommer bedre samarbeid ut av møtet denne gangen. Samarbeidet mellom regjeringen og KrF/Venstre har i løpet av få måneder gått fra å være kjølig til å bli iskaldt. Det går mot vår og lysere tider. Men varmen i været vil neppe få forholdet mellom regjeringen og samarbeidspartiene til å smelte.

LES OGSÅ: Biskop Sommerfeldt refser Listhaug

Samarbeidet gikk på skinner det første året etter valget. Det sporet fullstendig av med regjeringens forslag til statsbudsjett høsten 2014. Etter den dramatiske høstsesjonen i Stortinget gikk forholdet inn i en langvarig krise om de lengeværende asylbarna. Justis­minister Andersen Anundsen (Frp) fikk hard medfart i Stortingets kontrollkomité. I siste liten ble Anundsen reddet fra mistillit.

I år er Anundsen byttet ut med Sylvi Listhaug (Frp) som hatobjekt. KrF og Venstre roer seg ikke før Listhaug er byttet ut med en mindre provoserende statsråd. Det skjer ikke. I helgen fikk innvandringsministeren støtteerklæringer fra flere av partiets fylkesårsmøter.

«Sylvi er en lysende stjerne. Hun står rakrygget i debatten», ble det sagt under Sogn og Fjordane Frps årsmøte. Terje Søviknes sa på årsmøtet til Vest-Agder Frp at «folk og vi er eitrende forbanna på det spillet som KrF og Venstre, men særlig Trine Skei Grande, holder på med».

Fjorårets oppvaskmøte i Nydalen dreide seg om både statsbudsjett og asylpolitikk. Alle var enige om at det hadde vært et godt møte. Kvartetten hadde fått snakket ut. Renset lufta. For å bedre samarbeidet ville hele «gjengen» møtes igjen hvert halvår. «Det skjer i erkjennelse av at vi har godt av det», sa Trine Skei Grande. «Det er fint å kunne gå i dybden», sa Siv Jensen. «Vi hadde gode politiske diskusjoner», sa Knut Arild Hareide som hadde snakket ut med Per Sandberg om konfrontasjonen mellom de to i Dagsnytt 18.

KOMMENTAR: Statsråd Listhaug provoserer (Arne Strand)

Rett skal være rett. Sam­arbeidet gikk bedre. En stund. Helt til flyktningstrømmen nådde landet og eksploderte på Storskog. Regjeringens tilleggsforslag til statsbudsjettet med flere milliarder til flyktningene rev i stykker enigheten om statsbudsjettet. KrF raste over at regjeringen ville ta penger fra bistandsbudsjettet og gi dem til flyktninger her i landet.

Frps stortingsgruppe holdt det lenge gående med spill og spinn før partiet tilsynelatende falt på plass som en partner i asylforliket. Men det gikk bare noen minutter etter at seks av åtte partier var bli enige om forliket, før Frp stemplet det som full seier for Frps asylpolitikk. «Dette har vi slåss for i 30 år», sa Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik. Det var brudd på spillereglene. Hareide og Skei Grande raste. Men det var innvendig. Utad holdt de tann for tunge.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Det holdt en stund. Helt til Sylvi Listhaug kom med tilstramningslista i romjula da Stortinget var på juleferie. Da ferien var over, oppdaget Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide at Sylvi Listhaug forsøkte å bondefange dem med asylforliket.

Trine Skei Grande avviste samtlige av Listhaugs 40 punkter. Hareide krevde vesentlige endringer på Listhaug-lista. Hvis Listhaugs liste ikke bygges radikalt om kan regjeringen glemme å få KrF og Venstre med på et asylforlik. Det vil nok bli sagt i Nydalen.

I tillegg til asylpolitikk skal partilederne, i år som i fjor, snakke om statsbudsjettet. Budsjettforslaget Siv Jensen legger fram til høsten, er et valgkampbudsjett. Norsk økonomi ser mørkere ut nå enn den gjorde da valgløftene ble ham­ret ut. Oljeprisen har stupt. Ledigheten har økt. Finans­ministeren har mindre å rutte med. Høstens budsjettbehandling i Stortinget blir derfor ikke mindre krevende enn den var i fjor. Det vil også bli sagt på møtet i Nydalen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: