Innenriks

Færre drikker brus

Sukkerforbruket har gått ned de siste årene. Men vi er fortsatt ikke nede på anbefalt dose, som er under ti prosent av kaloriinntaket per dag.

Bilde 1 av 2

Tirsdag skrev Dagsavisen om en ny studie som viser at høyt inntak av sukker i yngre år, kan gi demens senere i livet.

Den norske befolkningens forbruk av sukker er redusert fra 17 til 13 prosent av kostens energiinnhold fra 1999 til dag. Men det er fortsatt høyere enn anbefalt nivå som er høyst 10 prosent av energiinnholdet i kosten.

– Hovedårsaken til at sukkerforbruket har gått ned de siste årene, er at vi har fått mer bevissthet rundt inntaket av brus, sier Knut Inge Klepp, som leder området for psykisk og fysisk helse ved Folkehelseinstituttet.

Han sier at brusdrikkingen - særlig blant unge - lå svært høyt ved årtusenskiftet. Tall fra Helsedirektoratet viser at det årlige forbruket av sukkerholdig brus minsket fra 63 liter per innbygger i 2010 til 55 liter i 2014. Men fortsatt er nordmenn blant de som drikker mest brus i verden.

Kastet ut

– Forbruket er fortsatt for høyt. Men både foreldre og skolene er blitt mer bevisste på at vann skal være tørstedrikken og være lettere tilgjengelig. Ved mange skoler er brusautomatene kastet ut. Dessuten har prispolitikken på brus og nøkkelhullmerking av matvarer bidratt til å få sukkerforbruket ned, sier Klepp.

Han berømmer også barnehagene for å være mer oppmerksomme på at de ikke lærer barna å få søtsug i tidlig alder. Mange steder er det slutt på søte yogurter og feire bursdager med med kake og saft.

– Men barn og unge har fortsatt et for høyt sukkerinntak. Veldig mye kommer fra drikke. Mye kan gjøres ved å kutte ned på brus, saft og juice. Dessuten er det mye å hente på kun å spise søtsaker en dag i uka. Vil man ha noe godt utenom, så spis heller frukt. Det inneholder naturlig sukker og er fulle av ernæringsstoffer som vitaminer og andre næringsstoffer.

Klepp sier at endel frokostblandinger og yougurt-typer inneholder mer sukker enn mange er klar over.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tomme kalorier

Christian Drevon er professor i ernæring ved Universitetet i Oslo.

– Sukker representerer kun energi. Det blir fort til at vi spiser mindre av andre sunne matvarer og at det fortrenger inntaket av andre essensielle næringsstoffer.

Drevon sier det er stor forskjell på folk.

– En del følger anbefalingene at mindre enn ti prosent av kaloriinntaket skal være sukker. Men mange har et for usunt kosthold.

– En aktiv person i Norge bør spise om lag 2000 kilokalorier om dagen. 200 kalorier eller ti prosent av dette representerer om lag 50 gram sukker. Det sier seg selv at du fort kommer over det hvis du er glad i det søte. En liten vanlig brus inneholder for eksempel om lag 100 gram sukker, sier Drevon.

LES OGSÅ: Kuer uten kunder

Nyeste fra Dagsavisen.no: