Innenriks

Returen over Storskog er blitt en nedtur for regjeringen

KOMMENTAR: Opp som en bjørn, ned som en skinnfell. Uttrykket passer veldig godt på regjeringen etter forhandlingsfiaskoen i Moskva.

Embetsmennene som forhandlet om tilbakesending av asylsøkerne, vender omtrent tomhendt hjem. Russland er villig til å ta imot mellom 200 og 300 asylsøkere som har lovlig opphold i landet. Forutsetningen er at Norge betaler flybilletten for dem til Moskva.

Forhandlingsresultatet står i skrikende kontrast til det regjeringen fortalte Stortinget og folket. Poenget med hastverksbehandlingen i Stortinget av utlendingsloven var ikke bare å stanse flyktningstrømmen over Storskog i Finnmark. Meningen med instruksen om ikke å realitetsbehandle søknader fra folk som har hatt opphold i Russland, var at de 5.500 asylsøkerne som kom over Storskog skulle sendes tilbake så raskt som det var praktisk mulig å skaffe busser til transporten.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Det var ikke noe problem ble det sagt fra regjeringshold. Russland var et trygt land for asylsøkerne. Norge hadde en god avtale med Russland om returer.

Returen brøt sammen. Etter mange bortforklaringer om hvorfor det ikke var mulig å sende folk tilbake, skar den russiske utenriksministeren gjennom. Russland tar bare dem med lovlig opphold i landet, sa utenriksminister Sergej Lavrov.

LES OGSÅ: Faren min var flyktning nummer 53.098

Jeg har skrevet det før: Regjeringen har i denne saken villedet folket og Stortinget. Nå reagerer Stortinget. Venstre mener Sylvi Listhaug har vært mest opptatt av å skape støy enn å få til resultater. Ap «registrerer» at antallet som kan vende tilbake, er betydelig lavere enn det regjeringen har gitt inntrykk av. SV påpeker at det er en veldig stor forskjell mellom løfter og resultater. Returen over Storskog er blitt en nedtur for regjeringen.

Mer fra Dagsavisen