Innenriks

Asylopprør i Arbeiderpartiet

KOMMENTAR: Jeg var ikke den eneste som knapt trodde egne ører i romjula: Aps nestleder slår ring om Frps asylpolitikk!

Det måtte komme en utblåsing. Ap-folk på Stortinget og i kommunestyrer er fortvilet over at partiet blir slått i hartkorn med Frp. Onsdag kveld reiste Ap-veteranen, tidligere stortingsrepresentant Grethe Fossum, opprørsfanen. I et intervju med TV 2 ba hun partileder Jonas Gahr Støre om å tenke med hjertet. Støre har glemt ordet solidaritet. Grethe Fossum som på 1990-tallet jobbet for at de bosniske flyktningene skulle få permanent opphold i Norge, sa at det oppleves som om Ap er i ledtog med Fremskrittspartiet. «Frp tar avgjørelser på et helt annet grunnlag enn det vi gjør».

LES OGSÅ: Ap vurderer å avvise Listhaug-forslag

Samtidig med Fossums oppgjør med Ap-ledelsen, fant det sted en utblåsing i Aps stortingsgruppe. Ledelsen fikk så hatten passet for at partiet ikke har klart å markere seg med egen asylpolitikk. Spesielt er folk irritert på nestleder Trond Giske. Da innvandringsminister Sylvi Listhaug i romjula la fram sin omfattende liste med tilstrammingstiltak, var Giske raskt ute med å omfavne tiltakene. Giske mente at Listhaug ikke kom med noe nytt. Det var en videreføring av Aps asylpolitikk og bare en oppfølging av det Stortinget var enig om i asylforliket.

Jeg var ikke den eneste som knapt trodde egne ører: Aps nestleder slår ring om Frps asylpolitikk! I stedet for å ro seg raskt i land, rodde Giske seg enda lenger ut. Ap-leder Jonas Gahr Støre rodde, noe mer nølende, etter.

Den strategiske bommerten var fullkommen. Inntrykket av full enighet mellom det største opposisjonspartiet og Frp om asylpolitikken ble skrevet med store bokstaver. Aps fall på meningsmålingene fortsatte. Onsdag kveld smalt det. Meldingen fra Aps stortingsgruppe var krystallklar. Ap må gå mot sentrale punkter på Listhaugs liste. Ministeren går lenger enn asylforliket rekker. Det gjelder blant annet tilstrammingen i kriteriene for å få permanent opphold, og betingelsene for familiegjenforening. Flere stiller også spørsmål om praktiseringen av instruksen om tvangsutsending av asylsøkere til Russland. Her kan det foreligge grove brudd på menneskerettighetene.

LES OGSÅ: Giske: Innholdet i det Listaug soer er mindre provoserende enn ordbruken

Verken partileder Støre eller nestleder Giske var til stede på gruppemøtet. Støre hadde reist til Davos for å mingle med verdens finanselite. Hvor Giske var, vet jeg ikke. Uansett fraværsgrunn får de garantert beskjed om gruppas holdning.

Regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre har signalisert motstand mot deler av Listhaugs liste med 40 tilstrammingspunkter. SV og Miljøpartiet De Grønne er mot. Med Aps nye holdning er Listhaug og lista i spill. Asylforliket på Stortinget som statsminister Erna Solberg tok initiativ til med sin innbydelse til politisk dugnad, er i ferd med å gå opp i limingen.

Statsministeren har seg selv å takke. Hun har ikke en eneste gang berømmet flertallet i Stortinget for at det fulgte hennes oppfordring og laget et forlik. Frp har for sin del sagt at det ikke er interessert i forlik. Frp vil kjøre sitt eget løp. Partiet hevder at forliket bærer Frps stempel. De andre partiene har hengt seg på det Frp har foreslått i 30 år.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Frps opptreden har skapt stor irritasjon i KrF, Venstre og i Ap. I Ap har det også irritert mange at Høyre-folk gjør narr av Ap fordi partiet ved flere anledninger har tatt til orde for stortingsforlik på viktige områder.

Forlikspolitikken er i hovedsak en arv fra Stoltenberg-tida. Jens Stoltenberg så på forlik som et ideal. Stortinget har notert tolv stortingsforlik mellom 1998 og 2012. Alle unntatt ett er kommet etter 2003. De meste kjente forlikene er pensjonsforlikene fra 2005 og 2007, stat/kirke fra 2008 og klimaforlikene fra 2008 og 2012. Det er bred politisk enighet om at slike forlik er bra for forholdet mellom Stortinget og regjeringen. Særlig i perioder med flertallsregjering. Forlik gir opposisjonen mer makt.

Stortingsforlik forutsetter at det etterleves av både Stortinget og regjeringen. Det er ikke tilfellet med asylforliket. Innvandringsminister Sylvi Listhaug gir blaffen. Hun kjører rått sitt eget løp. Det blir nok lenge til Støre gjør et nytt forsøk på å forlike seg med Frp. Brent barn skyr ilden.

Nyeste fra Dagsavisen.no: