Innenriks

Frykter for jobbene

20 prosent flere ingeniører frykter for jobben nå, sammenlignet med for kun fire år siden, viser undersøkelse gjort for NITO.

Hele 26,5 prosent svarer ja, når de blir spurt om de er redd for jobben sin, i en undersøkelse gjort blant NITOs medlemmer i november. I januar 2015 svarte 18,9 prosent det samme. I 2011 var det kun 5,8 prosent av de spurte ingeniørene som fryktet for jobben sin.

Les også: Teknologien endrer jobbhverdagen

– Vi ser at tallene øker. Flere mister jobben, og flere er også redd for å miste jobben, sier NITO-leder Trond Markussen til Dagsavisen.

Det er også 30,7 prosent av de spurte ingeniørene som tror de står i fare for å miste jobben i løpet av de neste tre årene.

Venter mer av regjeringen

Kun 9,8 prosent av de spurte ingeniørene sier seg enig i påstanden om at regjeringen gjør nok for å hindre arbeidsledigheten, i undersøkelsen tatt opp i november.

47,4 prosent mener at regjeringen heller ikke gjør nok i forbindelse med situasjonen i oljeindustrien.

Markussen sier han er positivt overrasket over hva regjeringen har vært villig til å gjøre. Men også han ønsker å få til mer sammen med den nye arbeidsministeren Anniken Hauglie (H) og den nye NAV-sjefen Sigrun Vågeng.

– Det viktigste for oss nå er at statsråden og NAV-sjefen er fleksible og ser mulighet for å raskest mulig få arbeidsledige ingeniører i ny jobb, sier Markussen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Trenger skolering

For selv om ingeniørene er pessimistiske viser samme undersøkelsen at 80,8 prosent mener kompetansen deres enkelt kan anvendes i en annen bransje.

– Denne undersøkelsen viser at ingeniørene er interessert i omstilling. Nå er det viktig at vi sammen utnytter det mulighetsrommet. Her vil jeg få med både den nye statsrådene og Nav med på laget. Det er behov for etter- og videreutdanning av ingeniører når de skal over til andre arbeidsområder, men det koster penger, sier Markussen.

Mer fra Dagsavisen