Innenriks

Frykter for jobbene

20 prosent flere ingeniører frykter for jobben nå, sammenlignet med for kun fire år siden, viser undersøkelse gjort for NITO.

MÅ TA GREP: NITO-sjef Trond Markussen mener Norge ikke har råd til å la ingeniørene gå arbeidsledige. Flere av dem ønsker å prøve nye bransjer. FOTO: Carina Johansen/NTB SCANPIX

Hele 26,5 prosent svarer ja, når de blir spurt om de er redd for jobben sin, i en undersøkelse gjort blant NITOs medlemmer i november. I januar 2015 svarte 18,9 prosent det samme. I 2011 var det kun 5,8 prosent av de spurte ingeniørene som fryktet for jobben sin.

Les også: Teknologien endrer jobbhverdagen

– Vi ser at tallene øker. Flere mister jobben, og flere er også redd for å miste jobben, sier NITO-leder Trond Markussen til Dagsavisen.

Det er også 30,7 prosent av de spurte ingeniørene som tror de står i fare for å miste jobben i løpet av de neste tre årene.

Venter mer av regjeringen

Kun 9,8 prosent av de spurte ingeniørene sier seg enig i påstanden om at regjeringen gjør nok for å hindre arbeidsledigheten, i undersøkelsen tatt opp i november.

47,4 prosent mener at regjeringen heller ikke gjør nok i forbindelse med situasjonen i oljeindustrien.

Markussen sier han er positivt overrasket over hva regjeringen har vært villig til å gjøre. Men også han ønsker å få til mer sammen med den nye arbeidsministeren Anniken Hauglie (H) og den nye NAV-sjefen Sigrun Vågeng.

– Det viktigste for oss nå er at statsråden og NAV-sjefen er fleksible og ser mulighet for å raskest mulig få arbeidsledige ingeniører i ny jobb, sier Markussen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Trenger skolering

For selv om ingeniørene er pessimistiske viser samme undersøkelsen at 80,8 prosent mener kompetansen deres enkelt kan anvendes i en annen bransje.

– Denne undersøkelsen viser at ingeniørene er interessert i omstilling. Nå er det viktig at vi sammen utnytter det mulighetsrommet. Her vil jeg få med både den nye statsrådene og Nav med på laget. Det er behov for etter- og videreutdanning av ingeniører når de skal over til andre arbeidsområder, men det koster penger, sier Markussen.